Kultuuritegelaste musta nimekirja koostanud Lõuna-Korea tipp-poliitik saadeti vangi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Lõuna-Korea kultuuriminister Cho Yoon-sun koostas musta nimekirja kultuuritegelastest, kes on võimu suhtes kriitilised.
Endine Lõuna-Korea kultuuriminister Cho Yoon-sun koostas musta nimekirja kultuuritegelastest, kes on võimu suhtes kriitilised. Foto: Lee Sang-ho/imago/Xinhua

Lõuna-Korea apellatsioonikohus mõistis teisipäeval endise kultuuriministri Cho Yoon-suni kaheks aastaks vangi seotuse eest musta nimekirja koostamisega kultuuri- ja kunstiinimestest, kes olid kriitilised ekspresident Park Geun-hye valitsuse suhtes.

Musta nimekirja oli kantud umbes 10 000 inimest.

Cho mõisteti eelmise aasta juulis õigeks, kuid prokurörid esitasid apellatsiooni.

Souli ülemkohus pikendas ka Parki endise personaliülema Kim Ki-chooni vanglakaristust kolmelt aastalt neljani.

Enne 2016. aastal kultuuriministriks saamist oli Cho Parki poliitikanõunik. Kohtu hinnangul oli põhjust arvata, et ta oli seotud katsetega peatada riigi toetus teatud artistidele.

Kautsjoni vastu vabaduses viibinud Cho võeti kohtusaalis vahi alla.

Endine Lõuna-Korea kultuuriminister Cho Yoon-sun koostas musta nimekirja kultuuritegelastest, kes on võimu suhtes kriitilised.
Endine Lõuna-Korea kultuuriminister Cho Yoon-sun koostas musta nimekirja kultuuritegelastest, kes on võimu suhtes kriitilised. Foto: JUNG YEON-JE/AFP

2016. aastal välja tulnud must nimekiri oli mõeldud jätmaks kunstiinimesi ilma riigi ja erakapitali toetustest ning seada nad riikliku jälgimise alla.

Musta nimekirja oli kantud palju filmi- ja teatrinäitlejaid, tantsijad, muusikud, kunstnikud ja kirjanikud. Nende seas oli näiteks filmirežissöör Park Chan-wook, kelle film «Vanapoiss» võitis 2004. aastal Cannes'is grand prix'.

President Park tagandati eelmisel aastal suure korruptsiooni- ja mõjuvõimuga kauplemise skandaali tõttu. Ta on praegu kohtu all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles