Politoloog: Eesti ja Venemaa võiks e-valimiste osas koostööd teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eesti ja Venemaa võiksid teha aktiivset koostööd elektrooniliste valimiste vallas, leiab politoloog Aleksei Šapošnikov, kes kuulub Venemaa keskvalimiskomisjoni juures tegutsevasse ühiskondlikku teaduslik-metoodilisse konsultatiivnõukokku.

«Mis puudutab koostöövõimalusi meie riikide vahel elektroonilise hääletuse küsimuses, siis võib jutt käia kogemuste vahetamisest ning päevakorral olevate tehniliste probleemide ühisest lahendamisest,» ütles Šapošnikov usutluses BNSile.

Tema sõnul on e-hääletusel rida eeliseid – lisaks keskkonna ja metsade hoidmisele tähendab e-hääletus ka kiiret häältelugemist, valimiste läbipaistvust ja väiksemaid võimalusi rahva tahteavalduse tulemuste võltsimiseks.

«Ent eksisteerivad tehnilised probleemid, millega ilmselt puutuvad kokku ka meie Eesti kolleegid. Tõsi, järk-järgult võimaldavad uued tehnoloogiad neid kõiki probleeme lahendada. Olen veendunud, et varem või hiljem lähevad kõik maailma riigid üle sellisele hääletusviisile,» kinnitas Šapošnikov.

Ta selgitas, et Venemaal on kinnitatud valimissüsteemi kiirendatud tehnilise ümberkorraldamise programm, ning et see süsteem läheb 2015. aastaks täielikult üle kas hääletussedelite töötlemise komplekside kasutamisele või võtab kasutusele e-hääletuse.

Aleksei Šapošnikov juhib poliitikauuringutega tegelevat ja poliittehnoloogiaid välja töötavat valitsusvälist Venemaa poliitiliste innovatsioonide instituuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles