Kas britid nõustusid Brexiti üleminekuperioodil järgima Norrale sarnaseid tingimusi? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannia pealinnas Londonis
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannia pealinnas Londonis Foto: SCANPIX

Ühe Euroopa Parlamendi Brexiti-meeskonna liikme sõnul on EL ja Suurbritannia juba põhimõtteliselt kokku leppinud Brexiti üleminekuperioodi tingimustes, vahendab Independent. 

Anonüümsust palunud ametnik ütles, et üleminekuperioodil kehtiksid Suurbritanniale ELis Norrale sarnased tingimused, mis tähendab, et leppida tuleks kõigi ELi reeglitega, kuid õigust neid kujundada ei ole. Ta lisas, et britid ei vaielnud tingimustele vastu. Muuhulgas peaks London leppima ka vaba liikumise, ühisturu ja Euroopa Kohtu jurisdiktsiooniga.

Kui ametniku väited vastavad tõele, vihastab see tõenäoliselt konservatiividest Briti alamkoja liikmeid, kelle hinnangul muudavad taolised reeglid Suurbritannia umbkaudu kaheks aastaks ELi nö vasallriigiks.

Elmar Brok, kes on samuti Euroopa Parlamendi Brexiti-grupi liige, ütles et ei näe muud varianti, kui  Norra lepe. Ta lisas, et Euroopa Parlament väljastab ametliku seisukoha märtsis. «Me liigume ametliku ettepaneku suunas, seal saab seisma, et see peaks olema Norra leppele sarnane.»

Kui Suurbritannia ELiga lahkumistingimustes kokku ei lepi, ei ole ka üleminekuperioodi.

Lisaks tuleb veel kokku leppida ka üleminekuperioodi pikkuses, kuid ELi eelarveperioodi tõttu lõppeb see tõenäoliselt 2020. aasta detsembris. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles