Venemaa keelas «Stalini surma» näitamise (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa kultuuriministeerium keelas Nõukogude diktaatori mälestuse solvamise tõttu Armando Iannucci filmi «Stalini surm».

Vene kultuuriministeerium teatas täna, et keelab kinodes «Stalini surma» näitamise. Film pidanuks jõudma ekraanidele neljapäeval.

Ministeeriumi sõnul on keelu põhjuseks filmis sisalduvad materjalid, millel kujutatakse Venemaal keelatud informatsiooni. Ilmselt pidasid ametnikud silmas režissöör Iannucci humoorikat vaadet Gulagile ja diktaatorlikule režiimile.

Otsus linateose keelustamise kohta võeti vastu pärast eile õhtul toimunud linastust, millest võtsid osa ka kultuuriminister Vladimir Medinski, parlamendiliikmed ja mitmed kultuurieliidi tegelased.

Kultuuriministeeriumi nõunike sõnul on filmi näol tegu klassikalise ideoloogilise sõjaga Vene riigi vastu. Lisaks sisalduvat filmis liiga palju vägivalda ning tehakse nalja Stalini üle.

«Ma ei ole kunagi midagi nii jubedat näinud. See on täielik pilkamine, provokatsioon, katse veenda meid selles, et meie riik on kohutav ja et meie inimesed on idioodid ning riigijuhid lollpead,» pahandas parlamendi alamkoja kultuurikomitee asejuht Elena Drapenko.

Mitmed režissöörid allkirjastasid avaliku kirja, et keelata veteranidele ja Stalingradi lahingus ellujäänutele näkku sülitav film enne Stalingradi 75. aastapäeva tuleval nädalal.

Arvustust filmile loe siit, allpool «Hendrik Alla liikuvate piltide» erisaade selle filmi teemal.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles