Prantsusmaa vanglates toimuvad tavatud rahutused

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enam kui 130 Prantsusmaa vanglat on blokeeritud, sest enam kui kuus tuhat vanglaametnikku jätkavad protestiaktsioone.

Juba teist nädalat protesteerivad Prantsusmaal vanglaametnikud, kes nõuavad nende turvalisuse parandamist kinnipidamisasutustes, kirjutab RIA Novosti viitega vanglate ametiühingu UFAP-UNSa Justice teatele.

Protestilaine algatasid ametiühingud, kes heidavad valitsusele ette, et see ei tee midagi takistamaks islamiäärmusluse ja vägivalla levikut ülekoormatud vanglates.

Vanglatöötajate esindajatega kohtus ka Prantsuse justiitsminister Nicole Belloubet, kuid see kokkusaamine lõppes tulemusteta. Ametiühingud süüdistasid ministrit, et ta ei võtnud arvesse ühtegi konkreetset ettepanekut. Läbirääkimised jätkuvad.

Prantsuse vanglaametnikud nõuavad islami äärmusluse  süüdistusega vangidele erikohtlemist, vanglate loomist eritüüpi vangidele,  personali varustamist erivahenditega, aga ka palgasüsteemi ülevaatamist.

Valvurite protest sai alguse nädala eest, kui Tuneesias 2002. aastal 21 inimest tapnud islamist ründas kääridega kolme valvurit.

11. jaanuaril sai Prantsusmaal viga kolm vanglaametnikku, keda ründas Tuneesias 2002. aastal  sünagoogis toimunud terrorirünnaku korraldamises osalenu.

Reutersi teatel on kinnipeetavate arv Prantsuse vanglates kahekordistunud võrreldes 1970ndate aastatega ning nüüd on trellide taga u 70 000 inimest. See näitaja on üks Euroopa kõrgemaid.

Vangide radikaliseerumine on Prantsusmaal tõsine probleem. Viimase kolme aasta jooksul islamiterroristide rünnaku tõttu hukkunud ligi 250 inimest. Vanglaametnike ametiühingu esindaja Wilfried Foncki sõnul soovivad nad, et 504 terrorismis süüdimõistetud islamisti eraldataks teistest kinnipeetavatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles