CIA laob Põhja-Korea kohta kaardid lauda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA direktor Mike Pompeo.
CIA direktor Mike Pompeo. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/SCANPIX

CIA valmistab ette võimalikke tegevuskavasid Põhja-Korea kohta, mida esitada USA president Donald Trumpile.

CIA direktor Mike Pompeo teatas eile, et ta ei hakka avalikult arutama ennetava tuumalöögi võimalikkust ega selle võimalikku ulatust, kuid märkis, et agentuur töötab Trumpile esitatavate tegevuskavade väljatöötamise nimel.

«Me töötame välja võimalikke tegevuskavasid, et presidendil oleks täiemahuline võimaluste valik. President on pühendunud selle küsimuse lahendamisele diplomaatilisel teel,» sõnas Pompeo.

CIA juhi sõnul on eesmärk vältida sõjategevuse puhkemist, kuid luureperspektiivist on oluline kindlustada, et president oleks teadlik kõikidest võimalustest ja lähtuks oma otsustes kogu saadaolevast informatsioonist.

Samas ei saa Pompeo sõnul välistada sõjategevuse võimalust, kuid eesmärk on siiski rahumeelsel teel Korea poolsaar tuumavabaks muuta.

Pinged Korea poolsaarel olid pidevalt tõusuteel, kuni USA loobus hiljuti Lõuna-Koreaga sõjaväeõppuste korraldamisest, et tagada olümpiamängude rahumeelne toimumine.

Donald Trump kiitis heaks ka Põhja-Korea sportlaste osalemise olümpial ning Lõuna-Korea president Moon Jae-in näeb mänge hea võimalusena luua diplomaatilisi suhteid.

Eksperdid on aga hoiatanud, et olümpiamängudel osalemine võib olla ainult Põhja-Korea katse oma raketi- ja tuumaprogrammile sanktsioonide valguses lisaaega võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles