Sergei Ivanovi visiit Lõuna-Kuriilidele tekitas Jaapanis nördimust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister Sergei Ivanov
Vene asepeaminister Sergei Ivanov Foto: SCANPIX

Jaapani välisministeerium väljendas nördimust asepeaministri Sergei Ivanovi juhitud Vene delegatsiooni Kuriilide-visiidi üle.

Jaapanlased andsid ametlik protestinoodi täna üle Vene suursaadikule Jaapanis, Mihhail Belõile, vahendas ITAR-TASS.

«See haavab meie rahva tundeid ja tekitab kahetsust,» ütles välisminister Takeaki Matsumoto Venemaa esindajale.

Venemaa välisministeerium pole Jaapani kolleegide käitumist seni veel kommenteerinud.

Venemaa valitsusdelegatsioon viibis Lõuna-Kuriilide hulka kuuluval Iturupi saarel eile. Kuriilide, Vladivostoki ja Sahhalini külastamine on osa Ivanovi töövisiidist Kaug-Ida föderaalringkonda.

Lisaks asepeaminister Ivanovile kuulusid delegatsiooni transpordiminister Igor Levitin, majandusarenguminister Elvira Nabiullina, loodusressursside minister Juri Trutnjov, regionaalarenguminister Viktor Basargin ja Sahhalini oblasti kuberner Aleksandr Horošavin.

Jaapan, mis nimetab Lõuna-Kuriile Põhjaterritooriumiks, peab saarestikku endale kuuluvaks. Venemaa on kindel, et saarestik kuulub talle.

Eelmise aasta 1. novembril külastas Lõuna-Kuriilide hulka kuuluvat Kunaširi saart president Dmitri Medvedev. See visiit pingestas järsult Venemaa ja Jaapani suhteid. Jaapani valitsusjuht Naoto Kan nimetas Medvedevi sõitu Kunaširile «lubamatuks jõhkruseks».

Jaapan kutsus ajutiselt tagasi oma Moskva suursaadiku Masaharu Kono. Selle aasta märtsis vahetati Kono välja aga Tikahito Harada vastu, kes varem oli suursaadikuks Tšehhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles