Luure: Soome islamivõitlejaid võib olla rohkem kui arvame

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei Turu pussitamise järel linnaväljakul.
Soome politsei Turu pussitamise järel linnaväljakul. Foto: Vesa Moilanen/AP/Scanpix

Soome luureteenistuse (supo) uurija teatas, et nende luureandmed Süüriasse ja Iraaki võitlema läinud islamiäärmuslaste kohta võivad olla vananenud.

Supo eriuurija Pekka Hiltunen sõnas, et Soomest Iraaki ja Süüriasse võitlema läinud islamiäärmuslaste hulk võib olla tegelikkuses 100 kuni 120 protsenti varem arvatust suurem.

Hiltuneni sõnul võisid äärmuslased lõpetada konfliktitsoonides ilma, et luure oleks nad identifitseerinud.

Supo on kinnitanud, et nende andmetel lahkus Süüriasse ja Iraaki kohalikesse relvakonfliktidesse võitlema 80 inimest, kuid nüüd arvatakse, et see arv võib olla pigem saja ringis.

«Mida suurem arv, seda tõenäolisem see tundub. Kuid see on tõenäoliselt mitukümmend protsenti suurem kui 80 inimest,» sõnas Hiltunen eile Yle poliitikaprogrammis.

Eriuurija rõhutas, et välja käidud arvu näol on tegu tema isikliku hinnanguga.

Varem on supo väitnud, et Soomesse on naasnud umbes 20 Süürias ja Iraagis äärmusrühmituse ISIS ridades võidelnud isikut. Hiltunen keeldus otsest arvu kommenteerimast, samuti ei soovinud ta spekuleerida, kui palju pereliikmeid nendega koos reisis.

«Konfliktikolletes viibinud isikutega tegeletakse juhtumipõhiselt. Mõned neist kujutavad endast julgeolekuohtu, mõned vajavad aga hoopis abi,» lausus Hiltunen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles