Aina rohkem Norra mehi asub tööle lasteaedades

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hauglundi hinnangul võiksid pooled lasteaiaõpetajatest olla mehed.
Hauglundi hinnangul võiksid pooled lasteaiaõpetajatest olla mehed. Foto: SCANPIX

Tänu teavitustööle ja stereotüüpide murdmisele asub aina rohkem Norra mehi tööle lasteaiaõpetajatena. 2009. aastal moodustasid lasteaedade personalist 9 protsenti mehed, pikemaajalisema eesmärgina võiksid õpetajatest pooled olla mehed.

«Mis on see mõju, kui lastega tegelevad 11-12 esimest aastat vaid naised? Mida lapsed õpivad sellest?» küsis reedesel sotsiaalministeeriumi korraldatud konverentsil «Räägime palgast!» Norra esimene meessoost lasteaiaõpetaja Erik Hauglund.

Tema sõnul peavad lapsed kokku puutuma mõlema soo esindajatega. Ta osutas, et mehed ja naised tegutsevad erinevalt ning lastel võiks olla võimalus seda näha ja kogeda.

«Lapsed, kel ei ole võimalik seda kogeda, kasvavad üles teadmata, et ka mehed võivad olla armastavad isikud, kelle tööks on teiste eest hoolitsemine.»

Et motiveerida mehi lasteaiaõpetajana töötama, tuleb teha aastaid intensiivset tööd. «Ja kui on õnnestunud mehed selles valdkonnas tööle saada, peab omakorda looma mehhanismid, mis aitaksid neil seal püsida,» tõdes Hauglund, kes on aastaid töötanud Norra Lastekaitse ja Perekonnaasjade Ministeeriumis lastekasvatuse, lastepoliitika, soolise võrdõiguslikkuse, meeste ja vägivalla ja meestele keskenduva soolise võrdõiguslikkuse valdkondades.

1997. aastal otsustas Norra Lastekaitse ja Perekonnaasjade Ministeerium välja töötada plaani mõlemasoolise tööjõu arendamiseks eelkooliealiste laste hariduse vallas. Algselt seati eesmärk, et lasteaedade personalist võiks 20 protsenti moodustada mehed. Nüüd leiab Hauglund, et pikemaajalisem eesmärk on küündida 50 protsendini.

Infopuudus

Norras on tehtud laialdast teavitustööd, et mehed hakkaksid mõtlema lasteaiaõpetaja ametist kui ühest võimalikust karjäärivalikust. «Peame töötama pikaajaliselt – seda ei saavuta kampaaniaga,» nentis Hauglund.

Kui mehed lasteaeda tööle ei tule, ei saa süüdistada palganumbrit, vaid informatsiooni puudust. «See on tõeliselt huvitav koht ka meestele töötada, aga enamik meestest ei tea, milline see lasteaiaõpetaja töö on.»

Hauglund lisas, et naised on lasteaedades tööd teinud aastaid ühel ja samal viisil, ent meeste lisandudes lasteaedadesse tuleb neil leppida, et mehed teevad kõiki asju omal viisil.

«Nad peavad vahetama mähkmeid, tegelema imikutega, pühkima lauda ja tegema kõike, mida naised teevad. Kuid neil peab olema võimalus seda omal viisil teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles