Trump ärgitas Erdoğani Põhja-Süürias sõjategevust de-eskaleerima (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: Yasin Bulbul/AP/Scanpix

USA president Donald Trump ärgitas kolmapäeval Türgi riigipead Recep Tayyip Erdoğani de-eskaleerima oma vägede rünnakut kurdienklaavile Süüria põhjaosas, teatas Valge Maja.

Trump keelitas telefonivestluses Erdoğani «de-eskaleerima» Türgi vägede rünnakut Kurdi Rahvakaitseüksustele (YPG) Afrini piirkonnas, piirama oma sõjalisi operatsioone, vältima tsiviilohvreid ja kodust lahkuma sunnitud isikute ja põgenike arvu suurenemist.

USA president väljendas ka muret Türgist lähtuva «destruktiivse ja vale» Ameerika-vastase retoorika pärast.

Erdoğan ütles kolmapäeval, et pealetung edeneb hästi ning Süüria opositsioonivõitlejad ja Türgi väed on asunud «samm sammu haaval Afrini kontrolli alla võtma».

«See operatsioon kestab, kuni viimane terrorist on neutraliseeritud,» tõotas ta.

Türgi peab YPG võitlejaid terroristideks, kuid USA ja tema liitlaste jaoks on YPG ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), milles kurdid moodustavad peamise lahingjõu, tähtis liitlane võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

USA-l on Süürias üle 2000 eri- ja toetusüksuste sõduri, peamiselt Eufratist idas samuti YPG kontrolli all olevatel aladel.

«Ta kutsus Türgit ilmutama ettevaatlikust ja vältima mis tahes tegusid, mis võiksid kätkeda endas Türgi ja USA vägede konflikti riski,» vahendas Valge Maja Trumpi sõnu.

Eufratist läänes asuv Afrin on üks kolmest autonoomsest kantonist, mille SDF on enda kontrolli all olevatel aladel loonud. Ülejäänud kaks - Eufrat ja Jazira - asuvad Afrinist idas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles