Trumpi sõnul võivad nn unistajad kodakondsuse saada 10-12 aasta pärast (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP/SCANPIX

President Donald Trump ütles kolmapäeval, et on valmis toetama kokkulepet demokraatidega, mis annaks lapsena Ühendriikidesse saabunud immigrantidele ehk nn unistajatele kodakondsuse 10-12 aasta pärast.

Kongressi vabariiklased ja demokraadid on pidanud nn DACA-programmi saatuse üle läbirääkimisi juba kuid ning Valge Maja äsjane avaldus näib märkivat tähtsat arengut kõnelustel.

Kongressilt oodatakse uue seaduse peatset vastuvõtmist, mis kaitseks umbes 700 000 alaealisena USA-sse saabunud illeegaali väljasaatmise eest, mis võib alata juba märtsis.

"See juhtub mingil hetkel tulevikus 10 kuni 12 aasta jooksul," ütles Trump Valges Majas ajakirjanikele unistajatele kodakondsuse andmise kohta.

DACA-programmi juurutas Trumpi eelkäija Barack Obama 2012. aastal.

Trump teatas septembris, et tühistab DACA, aga annab kongressile kuus kuud aega asendusmeetme väljatöötamiseks.

Valge Maja avaldab nii vabariiklastele kui ka demokraatidele vastuvõetava immigratsioonireformi "seadusandliku raamistiku" esmaspäeval, ütles pressiesindaja Sarah Sanders kolmapäeval.

Immigratsioon on Kapitooliumi künkal üks peamisi pingeallikaid kahe partei vahel ning just erimeelsused DACA-programmi saatuse üle põhjustasid äsjase kolmepäevase valitsuse tööseisaku.

"Pärast kongressi aastakümnetepikkust tegevusetust on aeg tegutseda koos, et see küsimus viimaks lõplikult lahendada," lausus Sanders ajakirjanikele.

Valge Maja ettepanek toetub tema sõnul neljale kokkulepitud sambale: piiri kindlustamine ja ebaseaduslike lünkade sulgemine, laiendatud perede ahelmigratsiooni lõpetamine, viisaloterii kaotamine ja püsiva lahenduse leidmine DACA-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles