Merkel: parempopulism on mürk (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Davosis.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Davosis. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel sõnas eile Davosis, et parempopulistlike erakondade tõus Euroopas on mürk ja natsionalism ohustab rahvusvahelisi sidemeid riikide vahel. 

Merkeli sõnul loodab ta, et selliste erakondade populaarsuse kasv peatub ja lubas oma valitsusega teha võimalikult palju populismilaine kontrolli alla saamiseks.

Paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) võitis septembris toimunud Saksamaa Liidupäeva valimistel esmakordselt kohad parlamendis. Sarnased erakonnad saavutasid edu näiteks ka Prantsusmaal ja Hollandis toimunud valimistel.

Merkeli hinnangul hakkasid sakslased parempoolse poliitika vastu suuremat kiindumust tundma esmalt Kreeka võlakriisi ajal ja siis 2015. aastal, mil Lähis-Idast ja Aafrikast tuli Euroopasse üle miljoni migrandi.

Merkeli hinnangul pole ka endassetõmbumine lahenduseks. Kantsler arvab, et ebaausate kaubanduslepete üle kurtvad riigid peaksid otsima kahepoolseid lahendusi, saates sellega teele torke USA president Donald Trumpi suunas, kes täna Davosi saabub.

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Merkel kutsus Euroopat üles ka rohkem vastutust võtma. Tema hinnangul on Euroopa Liit olnud liiga kõhklev seoses terrorirühmitusega Islamiriik (ISIS), sõjaga Süürias ja erinevate konfliktidega Aafrikas.

«Me peame rohkem vastutust võtma, peame oma saatuse enda kätesse võtma,» sõnas Merkel. Ka lausus kantsler, et kahetseb Suurbritannia otsust Euroopa Liidust lahkuda, aga soovib säilitada lähedased suhted Londoniga.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles