Soome valitsus soovib kiirkorras muuta tsiviil- ja sõjaväeluure seadusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö sõduritega kohtumas.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö sõduritega kohtumas. Foto: Anders Wiklund/TT/SCANPIX

Soome valitsus esitab täna parlamendile tsiviil- ja sõjaväeluuret ja nende järelevalvet käsitlevate seadusmuudatuste paketi.

Justiitsminister Antti Häkkänen, kaitseminister Jussi Niinistö ja siseminister Paula Risikko annavad soovitud muudatustest täna ülevaate. Häkkanen tegi ettepaneku menetleda muudatusi kiirkorras.

PAULA RISIKKO.
PAULA RISIKKO. Foto: EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS

Justiitsminister Antti Häkkänen, kaitseminister Jussi Niinistö ja siseminister Paula Risikko andsid soovitud muudatustest ülevaate ja Häkkanen tegi ettepaneku menetleda muudatusi kiirkorras.

Seaduspaketi heakskiitmine nõuab ka põhiseaduse muutmist. Kui praegune parlamendi koosseis tahab muuta põhiseadust kiirmenetlusega, siis peab seda toetama vähemalt viis kuuendikku saadikutest ehk 167. Vastasel juhul läheb muudatuste tegemine edasi järgmisele koosseisule.

Häkkänen ütles eelmisel nädalal, et muudatuste vajaduse tingisid muutused Soome julgeolekuolukorras ja soov astuda vastu võimalikele riiklikku julgeolekut ähvardavatele tegevustele. «Need kaks asja kokku tekitasid eriolukorra, mis vältimatult nõuab põhiseaduse muutmist kiirkorras,» ütles ta.

Opositsioonis olev Sotsiaaldemokraatlik Partei (SDP) ütleb, et esmalt tuleb kaaluda, kui suur on kiirmenetluse ajasääst. SDP on suurim opositsioonierakond ning valitsus vajab selle toetust, et saada kokku põhiseaduse kiirkorras muutmiseks vajalik saadikute arv.

Opositsioonilised Rohelised ütlevad, et ootavad enne seisukoha võtmist ära seadusmuudatuste ametliku teksti. Vasakliit ütles, et kiirmenetluseks praegu põhjust pole.

Valitsus märkis, et tsiviil- ja sõjaväeluure tegevuse seaduslikkuse järelevalveks luuakse luurevoliniku ametikoht, parlamendis aga luuakse selleks luurekomisjon.

Järelevalve uuendamist on vaja selleks, et luureseadusandluse muutmisel saaksid tsiviil- ja sõjaväeluureametnikud uusi luureülesandeid ja ka volitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles