Austria valitsuserakond sattus taas natsiskandaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FPÖ vastu suunatud meeleavaldus Austrias.
FPÖ vastu suunatud meeleavaldus Austrias. Foto: Michael Trammer/imago/Scanpix

Austria värskesse valitsusse kuuluv paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ) on jälle sattunud natsiskandaali keskmesse. Seekord sai laiduväärt teoga hakkama erakonna liige Udo Landbauer, kes nüüdseks on saanud kõva kriitika osaliseks.

Päevavalgele tuli ühe Austria korporatsiooni laulik, mis sisaldab holokausti ülistavaid laulukesi. Raamatus on mitu teost, mis on antisemiitliku ja rassistliku sisuga ning kiidavad natside tehtud koledusi.

Landbauer on korporatsiooni aseesimees ja ka üks FPÖ tippkandidaatidest sel nädalavahetusel toimuvatel Alam-Austria kohalikel valimistel.

David Ben Gurion.
David Ben Gurion. Foto: Personalities/©UPPA /TopFoto/Scanpix

Ajakirja Falter teatel sisaldab üks laul sõnu: «Nende keskel tuleb juut Ben-Gurion: «Andke gaasi, iidsed germaanlased, me saame ka seitsmenda miljoniga hakkama.»

Laulusõnad viitavad holokausti käigus hukkunud kuuele miljonile juudile, kellest paljud hukkusid natside surmalaagrites. David Ben-Gurion oli Iisraeli esimene peaminister.

Laul jätkub sõnadega: «Siis läks nende keskele pilusilmne hiinlane: «Me oleme ka indo-sakslased ja tahame liituda Waffen-SSiga.»

Falteri teatel ülistavad teised laulud Kondori Leegionit, mis oli vastutav Hispaania kodusõja ajal Guernica linna pommitamise eest. Kiitust said ka natside õhudessantväelased, kes 1941. aastal Kreeta saarel koledusi korda saatsid.

Landbaueri pressiesindaja sõnul oli poliitik viimased 18 aastat küll korporatsiooni liige olnud, aga tema olevat kasutanud vaid väljarebitud lehtede ja mustaks värvitud lõikudega laulikut.

Landbauer väitis ise avalduses, et oli laulusõnadest šokeeritud ja peatas oma liikmesuse selles korporatsioonis.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

«Selle raamatu trükkimise ajal olin ma 11-aastane. Minul ega FPÖ-l pole antisemitismi, ksenofoobia ega totalitaarsusega midagi pistmist,» sõnas poliitik.

Austria kantsler Sebastian Kurz mõistis lauliku Twitteris hukka ja sõnas, et sellist asja ei saa õigustada. Kurzi sõnul tuleb alustada uurimist ja seotud isikud peavad tegude eest vastutama.

FPÖ lõid 1950. aastatel endised natsid, aga erakond on üritanud end antisemitismist distantseerida. Varem on Kurz FPÖga koalitsiooni moodustamist kaitsnud ja öelnud, et erakonda tuleks hinnata nende praeguste tegude järgi ja mitte selle põhjal, mida nad ajaloos teinud on.

Herbert Kickl.
Herbert Kickl. Foto: Eibner-Pressefoto/imago/Eibner Europa/Scanpix

Kaks nädalat tagasi sattus skandaali keskmesse siseminister Herbert Kickl (FPÖ), kes kasutas natsidega seotud sõnavara. Ministri hinnangul oleks vaja «teenuseid, keskusi ja infrastruktuuri, mis laseks võimudel asüülitaotlejad ühte kohta koondada». Selline sõnakasutus seostus paljude inimeste jaoks natside koonduslaagritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles