Saksamaa tahab, et NATO arutaks Türgi sõjalist operatsiooni Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi tankid Süüria piiri ääres.
Türgi tankid Süüria piiri ääres. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Saksamaa väljendas tõsist muret seoses Türgi piiriülese sõjalise operatsiooniga kurdi võitlejate vastu Süüria põhjaosas ning kutsus NATOt seda arutama.

Välisminister Sigmar Gabriel ütles, et Berliin peatas ajutiselt kõik relvatehingud Türgiga ning palus NATO peasekretäril Jens Stoltenbergil arutada alliansis olukorda Süürias ja selle põhjaosas.

«Oleme Prantsusmaaga pühendunud eskalatsiooni peatamisele ja humanitaarorganisatsioonidele ligipääsu tagamisele ning tsiviilelanike kaitsmisele. Viimane on meie prioriteet,» ütles Gabriel.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel oma Türgi ametivenna Mevlüt Çavuşoğluga.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel oma Türgi ametivenna Mevlüt Çavuşoğluga. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Samas rõhutas Gabriel, et rahu ja stabiilsuse tagamiseks ei tohi tekitada suuremat sõjalist konflikti. Ta lisas, et nad olid Saksa kantsleri Angela Merkeliga kokku leppinud, et edasisi otsuseid selles valdkonnas enne uue koalitsiooni moodustamist vastu ei võeta. Uue koalitsiooni moodustamisega saadakse tõenäoliselt ühele poole märtsi lõpuks.

Berliini ja Ankara vahelised suhted hakkasid alles hiljuti näitama paranemismärke pärast 2016. aasta Türgi riigipöördekatse järgseid massivahistamisi, mille käigus arreteeriti ka mitmeid Saksa kodanikke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles