Stoltenberg: Türgil oli õigus tegutseda enesekaitseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee tankid Süüria piiril.
Türgi armee tankid Süüria piiril. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

NATO liikmesriigil Türgil oli õigus tegutseda enesekaitseks, alustades sõjalist operatsiooni kurdi võitlejate vastu Süüria põhjaosas, ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg neljapäeval.

«Kõikidel riikidel on õigus ennast kaitsta, kuid seda tuleb teha proportsionaalsel ja mõõdukal viisil,» ütles Stoltenberg avalduses.

Türgi alustas laupäeval Süüria põhjaosas rünnakut Kurdi Rahvakaitseüksustele ( YPG) Afrini piirkonnas, et kurdivõitlejad sealt välja tõrjuda.

Ankara peab YPG võitlejaid terroristideks, kuid USA ja tema liitlaste jaoks on YPG ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), milles kurdid moodustavad peamise lahingjõu, tähtis liitlane võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Mõned NATO liikmesriigid on väljendanud kartust, et Türgi operatsioon võib mõjutada Süürias võitlust äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide vastu.

«Türgi teavitas NATO-t sel nädalal oma operatsioonist Süüria põhjaosas,» ütles Stoltenberg. «Türgi on üks NATO riike, mis on kõige rohkem terrorismi tõttu kannatanud.»

Stoltenberg rõhutas, et allianss annab Türgile õhutõrjetoetust Süüriast tulistatud rakettide vastu, kuid alliansil ei ole Süürias vägesid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles