Tšehhi president kritiseeris valimised kaotanud peaministrit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus.
Tšehhi president Vaclav Klaus. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi euroskeptiline riigipea Vaclav Klaus kritiseeris pühapäeval pärast Kodanike Demokraatliku partei (ODS) kaotust parlamendi ülemkoja ja kohalike omavalitsuste valimistel peaminister Mirek Topolanekit.


«Valimised olid mõnes mõttes Mirek Topolaneki suhtes referendum ning valijad andsid oma hinnangu. Nad [valijad] ütlesid, et soovivad poliitilise stiili muutust ja vähem ülbust poliitikas,» ütles Klaus eile, vahendas AFP.

Parlamendi ülemkoja ehk senati valimiste teises valimisvoorus valiti ülemkoja 81st kohast ümber kolmandik. ODS kogus senatis kõigest kolm kohta, samal ajal kui nende pearivaalid sotsiaaldemokraatlikust parteist broneerisid 23 kohta.

Kui Klausilt küsiti, kas ODS peaks oma juhi välja vahetama, ütles president, et see on partei otsustada, sest nemad peavad nüüd otsustama, kas valimistulemused neid rahuldavad.

Kuigi sotsiaaldemokraadid algatasid eelmisel kolmapäeval parlamendis valitsuse umbusaldamise, õnnestus valitsusel see napilt tagasi tõrjuda. Siiski on valitsuse olukord enne jaanuaris algavat Euroopa Liidu eesistumisperioodi üsna raske, sest pärast seda, kui kuus parlamendisaadikut otsustasid jätkata sõltumatutena, puudub erakonnal parlamendi alamkojas selge enamus.

Detsembris toimub ODSi parteikongress, kuid isegi kui Topolanek parteijuhi kohalt maha hääletatakse, võib ta peaministrina jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles