Müstiline kiri võib pärineda pool sajandit tagasi Alcatrazist põgenenud mehelt (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alcatrazi vangla tänapäeval.
Alcatrazi vangla tänapäeval. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP/Scanpix

Ühendriikides tuli avalikkuse ette müstiline kiri, mille autor väidab end olevat kurikuulsast Alcatrazi vanglast 1962. aastal põgenenud John Anglin.

Kiri jõudis San Francisco politseile juba 2013. aastal, aga avalikuks tehti see alles nüüd. «Minu nimi on John Anglin. Ma põgenesin Alcatrazist 1962. aasta juunis. Jah, me kõik pääsesime sel ööl, aga vaevu,» seisis kirjas.

Kolm 1962. aastal põgenenud meest on siiani tagaotsitavad ja nende vanade fotode põhjal on koostatud pildid sellest, millised nad tänapäeval olla võiks.

Frank Morris (vasakul), Clarence Anglin (keskel) ja John Anglin (paremal). Alumistel piltidel on kujutatud nende eeldatavat tänapäevast välimust.
Frank Morris (vasakul), Clarence Anglin (keskel) ja John Anglin (paremal). Alumistel piltidel on kujutatud nende eeldatavat tänapäevast välimust. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Kirjas väidetakse, et vennad John ja Clarence Anglin ning kaasvang Frank Morris elasid pärast pool sajandit tagasi vanglast põgenemist veel pikalt. Kirja autor väidab, et Clarence Anglin suri 2008. aastal ja Morris 2005. aastal.

Samuti üritas autor võimudega kokkulepet sõlmida. «Kui teatate televisioonis, et ma ei pea rohkem kui üheks aastaks vangi minema ja mulle tagatakse tervishoiuteenused, siis kirjutan teile uuesti ja ütlen täpselt, kus ma olen.» Samuti seisis kirjas: «Ma olen 83-aastane ja halva tervisega. Mul on vähk.»

Kirja kohaselt elas John Anglin suurema osa elust Seattle's ning veetis kaheksa aastat Põhja-Dakotas. Kirja saatmise ajal elas ta väidetavalt Lõuna-Carolinas.

CBSi teatel ei teinud politsei kirja avalikuks, kuigi see saadi juba viis aastat tagasi. Kiri viidi San Francisco KPIX telekanalisse, aga selle toojat nimetatud pole. Juhtumiga alates 1978. aastast tegelenud uurijad edastasid kirja FBI-le, mille eksperdid analüüsisid autori käekirja. Tulemustest väidetavalt erilisi järeldusi teha ei suudetud.

Väidetavalt saatis John Anglin oma sugulastele veel mitu aastat pärast põgenemist lilli, millele oli kaasa pandud kaart. Seal olid kirjas mõlema venna nimed. Samas pole sugulased endiselt kindlad, kas lilli saatis John või mitte.

Alcatrazi vangla.
Alcatrazi vangla. Foto: akg-images / Mel Longhurst/Scanpix

Kolm meest sattusid trellide taha pangaröövi tõttu. Vanglast põgenemisega tõestati, et hullematest hullemate kinnipeetavate jaoks mõeldud Alcatraz polegi nii põgenemiskindel kui arvati.

Arvatakse, et põgenenud mehed kaevasid oma kambritest lusikatega tunnelid, tegid vihmamantlitest parve ja alustasid mingil hetkel öösel teekonda saarelt minema. Pärast seda puuduvad meeste kohta andmed.

Endisest vanglast on nüüdseks saanud populaarne San Francisco turismiatraktsioon, mida külastab aastas üle ühe miljoni turisti. John Anglini vangikong on vanglatuuri kõige populaarsemaid kohti.

Alcatrazi vangla pandi kinni 1963. aastal, üks aasta pärast kolme mehe põgenemist. Võimude sõnul pole võimalust, et mehed oleks suutnud üle San Francisco lahe ujuda. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles