Tšehhi presidendivalimistel algab otsustav voor (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi presidendivalimiste teledebatt. Esiplaanil Jiri Drahoš.
Tšehhi presidendivalimiste teledebatt. Esiplaanil Jiri Drahoš. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Tšehhi presidendivalimiste otsustavas voorus täna ja homme on vastamisi ametisolev riigipea Miloš Zeman ja liberaal Jiří Drahoš.

Kantar TNS-i ja Mediani värskeim arvamusuuring näitas, et Vene-meelse Zemani ja

Milos Zeman.
Milos Zeman. Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX

Euroopa-meelse Drahoši toetus on praktiliselt võrdne. Zemanit toetas 45,5 protsenti ja Drahošit 45 protsenti küsitletutest. Umbes 10 protsenti polnud veel otsust langetanud, kuid ilmselt jagunevad ka nemad võrdselt.

«See on vastasseis kahe täiesti erineva kandidaadi vahel, kes esindavad üsna lõhestunud ühiskonna kaht poolt,» ütles Olomouci Palacky ülikooli poliitikaanalüütik Tomas Lebeda.

12.-13. jaanuaril korraldatud esimeses voorus sai Zeman üheksa kandidaadi seas 38,56 protsenti ja Daroš 26,6 protsenti häältest.

Kui Zeman esindab madala sissetuleku ja madala haridustasemega inimesi ja neid, kes elavad maapiirkondades, siis Drahoši toetajateks on rikkamad ja hea haridusega linnaelanikud.

Jiri Drahoš.
Jiri Drahoš. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Drahoš kritiseeris eilses viimases teledebatis Zemani, nimetades teda möödunud poliitilise ajastu esindajaks ja lõhestatuse sümboliks.

Zemani sõnul on aga Drahoš uustulnuk, kellel pole aimu oskustest, mida tuleb pika aja jooksul õppida.

Valimisjaoskonnad on täna avatud kell 14.00-22.00 ja homme kell 8.00-14.00.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles