Meedia: Hollandi luure vaatas Clintoni vastu tehtud küberrünnakuid pealt (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vladimir Trefilov/Sputnik/Scanpix

Hollandi luureteenistus häkkis Venemaa küberründajaid ja jälgis, kuidas nad 2016. aasta USA presidendivalimiste eel tuhandeid Demokraatliku Partei e-kirju alla laadisid, teatades juhtumist ka Ühendriikide võimudele.

Hollandi riiklik luureteenistus (AIVD) oli jälginud häkkerirühmitust Cozy Bear juba alates 2014. aastast, teatasid ajaleht Volkskrant ja Hollandi TV uudisteprogramm Nieuwsuur.

Nad jõudsid jälile rühma arvutivõrgule, mida juhiti Moskva Punase väljaku lähedalt ülikoolihoonest ja pääsesid ligi isegi ruumi jälgivatele turvakaameratele.

«Luureteenistus mitte ainult ei näe, mida venelased teevad, vaid ta näeb ka, kes seda teeb,» tsiteeris Volkskrant tundmatuks jäänud USA ja Hollandi allikaid.

AIVD teavitas USA kolleege 2015. aastal, kui nähti, kuidas Vene häkkerid kimbutavad Demokraatliku Partei liidreid, tungivad nende meilikontodesse ning tõmbavad sealt tuhandeid kirju ja dokumente.

Donald Trump ja Hillary Clinton.
Donald Trump ja Hillary Clinton. Foto: RICK WILKING/REUTERS/Scanpix

«Läks aga kuid, enne kui Ühendriigid taipasid, mida see hoiatus tähendab: et selle häkkimisega sekkusid venelased Ameerika valimistesse. Ja see toimus otse AIVD häkkerite silme all,» kirjutas Volkskrant. 

Cozy Beari süüdistatakse sekkumises 2016. aasta USA presidendivalimistesse, mis tõid võidu Donald Trumpile.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/Scanpix

Trump eitab kategooriliselt koostööd venelastega, kuid eriprokurör Robert Mueller viib Trumpi kampaaniameeskonna osaluse väljaselgitamiseks läbi juurdlust. AIVD pressiesindaja keeldus Hollandi ajakirjanduse teateid kinnitamast, öeldes, et luureteenistus ei kommenteeri oma tegevust kunagi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles