Saudi Araabias avati maailma suurim naisteülikool

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Nora Bint Abdulrahmani nimelise ülikooli projekt.
Printsess Nora Bint Abdulrahmani nimelise ülikooli projekt. Foto: Internet

Saudi Araabia kuningas Abdullah Bin Abdul-Aziz avas eile pealinna Riyadh´ lähedal maailma suurima naistele mõeldud ülikooli.

20 miljardit Saudi Araabia riaali (ligi neli miljardit eurot) maksma läinud printsess Nora Bind Abdulrahmani nimelise ülikoolilinnaku avamisel osalesid lisaks kuningale ka teised kuningliku perekonna liikmed, ministrid ja välisriikide diplomaadid, vahendas Araabia telekanal Al Arabiya.

Ülikoolilinnak rajati rohkem kui kaheksa miljonile ruutmeetrile ning seal hakkab haridust omandama kuni 50 000 üliõpilast. Lisaks õppehoonetele on linnakus ka 700-kohaline haigla ja ühiselamud kuni 12 000 üliõpilasele.

Seejuures ei kasutata ülikoolilinnaku territooriumil liiklemiseks autosid, vaid monorelssi ja elektril töötavaid bagisid. Osa elektrist saadakse aga päikesepaneelidest.

«Uus ülikoolilinnak on arvatavasti maailma suurim ülikool, mis on mõeldud ainult naistele,» ütles ülikooli president Huda Al-Ameel Arab Newsile. Tema sõnul rajati ülikoolilinnak vähem kui kolme aastaga.

«Me tagame lõpetajatele lisaks ka koolitused, et tugevdada nende konkurentsivõimet tööturul,» lisas õppetöö ja arengu eest vastutav Munira Al-Abdan, kelle sõnul vastab akadeemiline programm tööturu vajadustele.

Ühinenud Rahvaste Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsiooni andmetel moodustavad naised Saudi Araabia 130 000 tudengist 58 protsenti. Seejuures kulutab Saudi Araabia oma riigieelarvest haridusele veidi vähem kui kolmandiku ehk umbes 40 miljardit dollarit (ligi 30 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles