USA ja Poola väljendasid vastuseisu Nord Stream 2 rajamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2
Nord Stream 2 Foto: Sergey Guneev/Sputnik

USA ja Poola väljendasid laupäeval vastuseisu Venemaalt Saksamaale kulgevale gaasijuhtmeprojektile Nord Stream 2 , nimetades seda osaks Kremli skeemist politiseerida energeetikat ja õõnestada katseid vähendada Euroopa energiasõltuvust Moskvast.

Ühendriikide välisminister Rex Tillerson ja Poola esidiplomaat Jacek Czaputowicz mõistsid Varssavis ühisel pressikonverentsil torujuhtmeprojekti hukka. USA välisministri sõnul ei ole Poolast mööda minev ja Kesk-Euroopa haavatavust Venemaa surve ees suurendav projekt Euroopa energeetilise stabiilsuse jaoks «tervislik tükk taristut».

«Sarnaselt Poolale on ka Ühendriigid vastu torujuhtmele Nord Stream 2. Meie hinnangul õõnestab see Euroopa üleüldist energiajulgeolekut ja stabiilsust ning annab Venemaale veel ühe vahendi energia politiseerimiseks poliitilise tööriistana,» lausus Tillerosn.

Czaputowiczi sõnul on Poola Venemaa kavatsuste suhtes ettevaatlik ja leiab, et vajalik on mitmekesistada energiatarneid Euroopasse.

Pea kümme miljardit eurot maksva Nord Stream 2 ehitamisega kavatseb Vene Gazprom koostöös Lääne-Euroopa energiahiidudega alustada aprillis. Projekt hõlmab kahe uue gaasijuhtme ehitamist Läänemere põhja lisaks kahele olemasolevale. Kaks uut juhet võimaldaksid tarnida Euroopasse täiendavad 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Gaasijuhe võimaldaks Venemaal kahekordistada oma gaasieksporti Euroopasse.

Selle vastu on lisaks Poolale ja USA-le ka Taani, mis valmistab selleks puhuks ette seadusemuudatusi, aga ja Baltimaad.

Ühendriigid on püüdnud aastaid võõrutada oma Euroopa liitlasi sõltuvusest Vene maagaasist, mille kasutamises hoovana vaidlustes Ukraina ja teiste riikidega Moskvast süüdistatakse.

Poola alustas USA-st veeldatud maagaasi tarneid eelmisel aastal. Tillerson julgustas Poola valitsust LNG-tarneid jätkama ja võttis sõna Poolast Norrasse kulgeva gaasijuhtme toetuseks.

Czaputowiczi sõnul arutas ta Tillersoniga ka sõjalise koostöö hoogustamist ning avaldas lootust, et USA suurendab sõjalist kohalolekut Poolas. «Ameerika vägede meie territooriumile paigutamine annab meile, poolakatele, turvatunde ja me oleme selle eest tänulikud. Me tahame, et see oleks veelgi suurem ja alaline.»

Poola-USA julgeolekusidemed saavutasid mullu umbes 5000 Ühendriikide sõduri riiki paigutamisega uue taseme. USA väed on riigis kahe eraldiseisva missiooni raames, millest üks on USA juhitava NATO rahvusvaheline pataljoni lahingugrupi ja teine Ühendriikide soomusbrigaad missioon.

USA on saatnud Poola väed vastuseks Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile eesmärgiga kindlustada NATO idatiiva julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles