Merkel hoiatas holokausti mälestuspäeval antisemitismi tõusu eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Shan Yuqi/imago/Xinhua

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas holokausti mälestuspäeval antisemitismi tõusu eest riigis, nimetades vajadust kaitsta juudikogukonna hooneid «häbiväärseks».

Merkel ütles laupäeval iganädalases raadiopöördumises, et holokausti ohvrite meenutamine on tähtis, sest «antisemitism, rassism ja vihkamine teiste suhtes» on muutunud viimasel ajal aktuaalsemaks.

«On mõeldamatu ja häbiväärne, et ükski juudiinstitutsioon, olgu see kool, lasteaed või sünagoog, ei saa ilma politsei kaitseta eksisteerida,» lausus Saksa valitsusjuht.

Merkel kinnitas ühtlasi toetust antisemitismivoliniku ametikoha loomisele järgmises Saksa valitsuses, kui tema kristlikel demokraatidel (CDU) õnnestub jõuda sotsiaaldemokraatidega (SPD) kokkuleppele koalitsioonivalitsuse moodustamises. Voliniku ametiülesanded hõlmaksid saksakeelset vastutegevust kasvavale vihakõnele juutide ja Iisraeli vastu nii kodumaiste paremäärmuslaste kui ka mõnede moslemikogukonna esindajate poolt.

Detsembris põletati Berliinis Iisraeli lippe pärast USA presidendi Donald Trumpi teadaannet tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

ÜRO määras 2007. aastal 27. jaanuari rahvusvaheliseks holokausti mälestuspäevaks. 1945. aastal vabastasid Nõukogude Liidu väed sel päeval natside surmalaagri Auschwitz-Birkenau.

Teise maailmasõja ajal tapeti umbes kuus miljonit juuti, neist paljud Natsi-Saksa surmalaagrites.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles