Soomlased valivad presidenti (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö eelhääletamas.
Sauli Niinistö eelhääletamas. Foto: Reuters/ScanPix

Soomes peetakse pühapäeval presidendivalimiste esimene voor, jaoskonnad avatakse kell üheksa hommikul ja suletakse kaheksa õhtul. Valimiste peasoosik on praegune riigipea Sauli Niinistö.

Kui õhtul kell kaheksa on hääletuspaigas veel järjekord, lubatakse valima kõik selleks ajaks kohale tulnud.

Pühapäeval saavad soomlased hääletada vaid neis valimisjaoskondades, mis on ära märgitud posti teel saabunud teates. Ühtekokku on valimisjaoskondi 2000.

Kui keegi kandidaatidest kogub üle poole antud häältest, saab temast president. Vastasel juhul korraldatakse kahe nädala pärast teine voor.

Eelhääletuse tulemused tehakse teatavaks kohe pärast kella 20, sest neid hääli hakatakse lugema juba varem päeval. Justiitsministri hinnangul võivad valimiste esialgsed tulemused selguda õhtul pärast kümmet. Tõenäoliselt saab juba tund aega varem usaldusväärselt tulemust prognoosida.

Tulemuste selgumise aeg on otseseoses valimisosalusega. Eelmiste presidendivalimiste esimestes voorudes on oma hääleõigust kasutanud üle 70 protsendi kodanikest.

Kui president valitakse ametisse juba pühapäeval, astub ta ametisse veebruari algul. Kui tuleb pidada teine voor, alustab ta märtsi alguses.

Kandidaate on ühtekokku kaheksa: sotsiaaldemokraat Tuula Haatainen, roheline Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari erakonnast Põlissoomlased, Merja Kyllönen Vasakliidust, praegune koonderakondlasest riigipea Sauli Niinistö, kelle seadis üles valijateühendus, Nils Torvalds Rootsi Rahvaparteist, keskerakondlane Matti Vanhanen ja valijateühenduse üles seatud Paavo Väyrynen, kel on samuti keskerakondlik taust.

Võimalikus teises voorus osalevad kaks enim hääli saanud kandidaati.

Eelhääletusest võttis osa üle pooleteise miljoni hääleõigusliku, mis on kõigi aegade rekord.

Viimaste arvamusuuringute kohaselt peaks Niinistö valituks osutuma juba esimeses voorus.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles