Guggenheim pakkus Trumpile kullast vetsupotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kunstniku Maurizio Attelani taies «Ameerika».
Itaalia kunstniku Maurizio Attelani taies «Ameerika». Foto: twitter

Valge Maja palus Guggenheimi kunstimuuseumilt Ühendriikide esipaari residentsi kaunistamiseks Vincent Van Goghi maali, kuid sai pakkumise hoopis 18-karaadisest kullast vetsupotile.

Kuigi on tavaline, et presidendid laenavad taiesid oma residentsi kaunistamiseks, oli sel korral New Yorgi Guggenheimi kunstimuuseumi keeldumine resoluutne.

Valge Maja soovis Van Goghi maali «Lumine maastik», kuid muuseumi peakuraator ja häälekas Trumpi kriitik Nancy Spector vastas, et taies võib ainult kõige äärmuslikematel puhkudel majast lahkuda.

«Meil on kahju, et ei saa teie esialgset soovi täita, kuid loodame, et teid huvitab see eripakkumine,» kirjutas Spector Valgele Majale.

Eripakkumiseks oli Itaalia kunstniku Maurizio Attelani taies «Ameerika», mis kujutab endast kullast tualetipotti. Aasta otsa näitusel olnud teos on paigaldatud nüüd avalikku käimlasse, mida valvavad valvurid.

Spector märkis, et nüüd, kui näitus on lõppenud, soovib kunstnik oma taiest Valgele Majale pakkuda.

Küsimusele, mis on installatsiooni mõte ja miks kunstnik just seda Trumpile pakkus, vastas Cettelan: «Mis on meie elu mõte? Kõik tundub absurdne kuni me sureme ja siis saab kõik selgeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles