Iisrael pahandas poolakatega holokausti pärast (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaager Poolas.
Auschwitzi koonduslaager Poolas. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu soovib Poolalt muudatusi eelnõus, mis keelab poolakate süüdistamise holokausti ajal sooritatud kuritegudes.

Netanyahu ütles tänasel valitsuse istungil, et Iisrael ei kannata tõe moonutamist, ajaloo ümberkirjutamist ja holokausti eitamist.

Poola alamkojas heaks kiidetud eelnõu näeb ette vangistuse isikutele, kes kasutavad väljendit «Poola hävituslaagrid», ja kriminaliseerib väiteid Poola kaasosalusest holokausti kuritegudes. Eelnõu vajab veel senati ja presidendi heakskiitu.

Mõnede ajaloolaste väitel tegid mitmed poolakad Teise maailmasõja ajal Saksa okupatsioonivägedega koostööd ja sooritasid kuritegusid.

Iisraelis elab suurim holokaustis ellujäänute kogukond maailmas.

Pühapäeval kutsus Iisraeli välisministeerium arupärimisele ka Poola saatkonna asjuri Piotr Kozlowski.

Välisministeeriumi sõnul väljendasid Iisraeli ametnikud talle pahameelt ka eelnõu ajastuse pärast. Eelnõu kiideti heaks pisut enne ülemaailmset holokausti mälestuspäeva, mis oli 27. jaanuaril.

«Eelnõu ei aita kaasa ajaloolise tõe paljastamisele ning võib minna vastuollu teadustöö vabadusega ja loodetavasti eelnõu sisu muutub enne seaduseks saamist,» lisas ministeerium.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles