Pehmem immigratsioonipoliitika võib viia Trumpi leeris mässuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi toetajad nõuavad immigratsioonieelnõu osas karmi kätt.
Trumpi toetajad nõuavad immigratsioonieelnõu osas karmi kätt. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA riigipea Donald Trump lubas kampaania ajal illegaalseid immigrante karmilt kohelda ning nüüd on paljud toetajad pettunud, et president tegi ettepaneku luua tee kodakondsuse saamiseks ligi kahele miljonile «unistajale».

Demokraadid nõuavad, et Trump ei tühistaks ligi kahe miljoni lapsena Ühendriikidesse jõudnud inimese (DREAMER) õigust riigis elada ja töötada. 

Trump seadis läbirääkimiste tingimuseks omalt poolt piirimüüri rahastamise, mida demokraadid on nimetanud nn unistajate pantvangis hoidmiseks.

Valge Maja ametnike sõnul oleks piirimüüri toetamine ja unistajate riiki jätmise näol tegu tsentristliku kompromissiga, mis võidaks hääli nii paremalt kui vasakult ning saaks Senatis kinnitamiseks vajaliku hulga hääli.

Paljud vabariiklased aga ei suuda ettepanekut omaks võtta. Nevada ja Virginia osariigi Trumpi-meelsed esindajad lükkasid ettepaneku koheselt tagasi.

Trumpi toetuse lakmuspaberiks olnud väljaanne Breitbart News nimetas Trumpi «Amnestia Doniks».

Konservatiivset migratsioonipoliitikat nõudnud baastoetajate toetuse kadumine võib Trumpile ja vabariiklastele teravalt kätte maksta selle aasta novembris peetavatel vahevalimistel.

«On tõsine oht katastroofiks,» sõnas paremäärmusliku Immigratsiooniuuringute Keskuse juht Mark Krikorian. «President ei ole veel oma valijaid maha müünud. Aga ma arvan, et on oluline, et ta valijad teevad selgeks, et hoiavad tal silma peal.»

Noortele immigrantidele kaitse andmine võib konservatiivse Ameerika Immigratsiooni Reformi Föderatsiooni tegevdirektori Bob Dane`i sõnul tuua kaasa Trumpi toetajaskonnas mässu.

«On laialdane hirm, et kui Trump kapituleerub demokraatide ees ja ei suuda oma kampaanialubadusi immigratsiooni osas teoks teha, siis ei ole vabariiklastel enam võimalik järgmisi samme välja mõelda, kuna valijad korraldavad vahevalimistel sõjaseisukorra,» lausus Dane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles