Kohus võib Gaddafi tabamiseks anda vahistamiskäsu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader Muammar Gaddafi esinemisest 11. mail Liibüa TVs.
Videokaader Muammar Gaddafi esinemisest 11. mail Liibüa TVs. Foto: SCANPIX

Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) juhtivprokurör Luis Moreno-Ocampo teatas soovist Liibüa liider kolonel Muammar Gaddafi kohtu ette tuua.

Genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistva ICC prokurör avalikustas kolm nime, keda nad soovivad inimsusevastaste kuritegude pärast kohtu ette tuua. Lisaks Liibüat enam kui 40 aastat juhtinud Gaddafile võib kohus oodata ees ka Gaddafi poega Seif al-Islam Gaddafit ning luurejuhti Abdullah al-Sanusi, vahendas BBC.

Seni pole ICC tabamiseks veel vahistamisorderit väljastanud ning selle üle otsustavad ICC kohtunikud. Argentiinlasest peaprokuröri sõnul on ta esitanud ICC-le aga vastava taotluse.

Paljud riigid ei tunnista ICCi väljastatud kohtuordereid seaduspäraseks ning ka Liibüa võimud on lubanud ICC otsuseid ignoreerida. Paljud Aafrika riigid, seal hulgas ka Liibüa pole ratifitseerinud ka Rooma statuuti, millega ICC loodi ja mis kohustab riike rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud kurjategijaid välja andma.

Kuna ICC-l puuduvad oma politseijõud, siis saab ÜRO ainult soovitada teha kohtuga koostööd. Näiteks pole mitme aasta jooksul õnnestunud kohtu ette tuua sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatavat Sudaani presidenti Omar Hassan al-Bashiri, kelle vahistamiseks on ICC andnud välja kaks vahistamiskäsku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles