Saksa koalitsioonikõnelused takerdusid põgenikeküsimusse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kantsler Angela Merkel.
Kantsler Angela Merkel. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Eile kuus tundi väldanud Saksa koalitsioonikõnelused takerdusid põgenikeküsimustesse ning kell kaks öösel tunnistati viimaks, et mõlemad pooled töötavad lahenduste leidmise kallal.

Kuus tundi kestnud kõnelused kantsler Angela Merkeli Kristlike Demokraatide (CDU) ja Martin Schulzi Sotsiaaldemokraatide (SPD) vahel lõppesid öösel tõdemusega, et mõlemad pooled peavad 4. veebruariks kiiresti mingi lahenduse leidma.

«Töö ja arutelu jätkub, kuid ehk mitte alati sellisel kellaajal,» sõnas Merkeli Riigipäeva fraktsiooni juht Michael Grosse-Brömer.

Sotside allikad võtsid eilsed kõnelused kokku sõnadega, et kõik kolm parteid (CDU, selle sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja SPD) on eriarvamusel sotside nõudmise osas lubada kaitsestaatuse saanud põgenike peredel Saksamaale liikuda.

Küsimus on saadetud edasi töögruppide tasandile, kes samuti nädalavahetusel pingelist tööd tegid.

Merkelit, Schulzi ja CSU-d kaasanud kõnelused keskendusid muuhulgas veel ka kaitsepoliitikale, välispoliitikale, humanitaarkoostööle ja inimõigustele.

Lisaks pagulaspoliitikale tekitasid suuri lahkhelisid ka tööjõu ja tervisekindlustuse teemad – mõlema valdkonna poliitika muutmine on Schulzile valitsuse moodustamise eelduseks.

Kui praegused kõnelused läbi kukuvad, riskib Merkel teiste parlamendivalimistega vähem kui poole aasta jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles