USA survestab Aafrika riike Põhja-Koreaga sidemeid katkestama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un inspekteerib riigi farmaatsiatööstust.
Kim Jong-un inspekteerib riigi farmaatsiatööstust. Foto: AFP/SCANPIX

USA on alustanud Aafrika riikide survestamist, et katkestada nende pikaajalised sõjalised ja majanduslikud sidemed Põhja-Koreaga.

Ameerika Ühendriikide ametnikud tahavad, et Aafrika riigid saadaks välja Põhja-Korea töölised ja diplomaadid, väites, et Pyongyangi 13 Aafrika saatkonda tegutsevad rahateenimise keskustena.

Washingtoni sõnul kasutab Põhja-Korea Aafrika riike oma keelatud raketi- ja tuumaprogrammi rahastamiseks. Lisaks kahtlustab USA Aafrikas elavaid põhjakorealasi keelatud loomade kehaosade, näiteks ninasarviku sarve, smugeldamises.

USA hinnangul teenib Põhja-Korea smugeldamise, sõjalise väljaõppe, ehitustööde ja relvamüügiga ligi 100 miljonit dollarit aastas.

Arvestades Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone on 100 miljonit dollarit arvestatav summa, moodustades umbes 3-5 protsenti riigi aastasest väliskaubandusest.

Eelmise aasta septembris teatas ÜRO, et 11 Aafrika riiki – Angolat, Benini, Botswanat, Kongot, Eritreat, Malit, Mosambiiki, Namiibiat, Tansaaniat, Ugandat ja Zimbabwet – kahtustatakse sõjalistes sidemetes Põhja-Koreaga.

«Aafrika riigid saavad Põhja-Korealt asju, mida nad ei saa kusagilt mujalt,» sõnas mõttekoja Chatham House Põhja-Korea ja Aafrika sidemete ekspert Daragh Neville. Näiteks on Põhja-Korea üks väheseid riike, mis suudab odavalt Nõukogude aegset sõjatehnikat hooldada ja uuendada.

Enamik kahtlusaluseid riike on olnud vastamisega aeglased või keelduvad koostööst USAga. Mõned riigid, näiteks Lõuna-Aafrika Vabariik, keda peetakse USA liitlasteks, ei ole samuti vastust andnud.

Pyongyangil on Lõuna-Aafrika Vabariigis saatkond ning seda kahtlustatakse tegutsemises Põhja-Korea relvakaubanduse tulipunktina.

Paljudel Aafrika riikidel on Põhja-Koreaga tugevad sidemed juba külma sõja ajast alates. Pyongyang on pakkunud nende riikide iseseisvuslastele materiaalset ja ideoloogilist abi. Lisaks on Aafrikas endiselt tegev USA ja ÜRO sanktsioonide all olev ehitusfirma Mansudae Overseas Projects Group.

Eelmise eesta septembris allkirjastas president Donald Trump surve suurendamise eesmärgil direktiivi, mille kohaselt võib USA keelata riigis tegutsemise igal firmal, mida kahtlustatakse koostöös Põhja-Koreaga.

Barack Obama Aafrika nõuniku Grant Harrise sõnul on Aafrika riikidele Põhja-Koreaga sidemete katkestamiseks aga tarvis pakkuda lisaks ähvardustele ka majanduslikku ja julgeolekuabi.

Kuid Chatham House`i liikme Daragh Neville`i sõnul on Aafrika riikidel Põhja-Koreaga sidemetest rohkem võita kui kaotada.

«Põhja-Korea ohustab USAd, Jaapanit ja Lõuna-Koread. See ei ähvarda pommitada Kinshasat või Addis Abebat,» märkis Neville.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles