Liikumist jälgiv terviserakendus paljastab sõjaväebaaside asukohad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide firma Strava soojuskaardist.
Näide firma Strava soojuskaardist. Foto: twitter

Terviserakendus, mis jälgib muuhulgas ka inimeste liikumist, võib paljastada salajaste sõjaväebaaside asukohtasid.

Terviserakendus Strava, mis reklaamib ennast sportlaste sotsiaalvõrgustikuna ja lubab kasutajatel oma jooksudistantse jagada, väljastas novembris uue funktsioonina ülemaailmse soojuskaardi.

Ekspertide sõnul võib soojusjälgimine paljastada aga salajastes sõjaväebaasides rakendust kasutavate sõjaväelaste asukoha.

Austraalia analüütik Natahn Ruser märkis eile, et kaardil joonistuvad selgelt välja USA sõjaväebaaside asukohad.

«Kui sõjaväelased kasutavad rakendust tavakodanike kombel seda oma trenniharjumuste jälgimiseks, võib see eriti ohtlikuks osutuda. See konkreetne jälg näeb välja nagu regulaarne jooksumarsruut. Mul ei tohiks olla võimalust kaugustest igat elumärki jälgida,» lausus Ruser.

Strava sõnul kasutavad rakendust kümned miljonid inimesed ning firma on lisanud uuendatud kaardile kolm triljonit laius- ja pikkuskraadi liikumise jälgimiseks. Asukoha jälgimiseks kasutatakse tervisekellade, mobiiltelefonide ja muude seadmete GPS-funktsioone.

Avatud rakenduste analüütiku Scott Lafoy sõnul on veel vara hinnata, kui kasulikud on salvestatud andmed jälgimistegevuseks.

«Strateegilises mõttes teame kõiki neid baase, me teame paljusid positsioone ja see on lihtsalt kena abistav materjal,» arvas Lafoy.

Strava veebikeskkonnast on aga selgelt näha isikute jooksumarsruute ning paljud sõjaväebaaside teenistujad on postitanud endast sinna ka sõjaväevormides profiilipilte.

Lafoy sõnul võib baaside liikumise ajastamine anda väärtuslikku informatsiooni patrullmarsruutide ja vägede paigutuse spetsiifika kohta.

Lisaks võib see ohustada ka ohtlikesse piirkondadesse saadetud valitsusametnikke, kes ei pruugi asuda nii kindla kaitse all kui baasides teenivad sõjaväelased.

«Kui andmed ei ole anonüümsed, saab hakata välja nuputama ajagraafikuid ja taktikalist informatsiooni, ja nii jõuame päris tõsiste probleemideni,» lisas Lafoy.

«See on sõna otseses mõttes pilt, mis avaneb kui 10 000 inimest korraga käkki keeravad. Paljuski on see hea meeldetuletus, miks julgeolekuteenistujad läbivad operatiivse julgeoleku koolitust ja miks selliseid asju tuleks jälgida, seniks aga tuleb loota, et mõningaid inimesi vahepeal ära ei tapeta,» märkis analüütik.

Kui vaadata rakenduse kaarti suures plaanis, näitab see soojusliikumist pea igas asustatud punktis. Süvenedes võib aga märgata tegevust eraldatud piirkondades või konfliktitsoonides, mis võib tähistada sõjaväelaste paiknemist.

Twitteri kasutajad on teinud kindlaks näiteks arvatava Somaalias asuva CIA baasi asukoha, Patriot-rakettide baasi Jeemenis ja USA erioperatsioonide baasi Aafrika Saheli piirkonnas. Lisaks näitavad aktiivsuse märke ka Vaikse ookeani ja Falklandi saarte sõjaväepiirkonnad.

USA kaitseministeeriumi sõnul soovitatakse iga-aastasel koolitusel sõjaväelastele oma avalike profiilide ja sotsiaalmeediakontodele ligipääsu piiramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles