Sobtšak: rohkem filme Stalini repressioonidest! (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenia Sobtšak.
Ksenia Sobtšak. Foto: Jevgenia Novoženina/Sputnik/Scanpix

Vene presidendiks kandideeriv telejakirjanik Ksenia Sobtšak tegi täna ettepaneku seista vastu Jossif Stalini ülistamisele, luues mängufilmi tema käsul represseeritud rahvastest.

«Hindan 1944. aasta sündmusi kui tšetšeenide ja inguššide genotsiidi. Leian, et kahjuks räägitakse sellest praegu väga vähe. Minu arvates tuleb sellisest tragöödiast teha tõsielu- ja mängufilme, rääkida sellest milline kohutav tragöödia see oli,» ütles Sobtšak, väisates Ingušimaal Kaukaasia rahvaste küüditamise Üheksa Torni mälestuspaika.

Ta märkis, et tema visiit on austusavaldus tštšeeni ja inguši rahvale, kes elasid üle küüditamise õuduse.

«Inimesed näeksid küüditamise ajal hukkunud inimeste hulka, üldse tõsiasja, et juuripidi kodumaas kinni olevad inimesed toimetati koos laste ja asjadega, mis nad suutsid 10 minutiga kokku panna, külmale maale, ja jäeti nagu olid - jäävad ellu või mitte,» ütles Sobtšak, kelle arvates neid sündmusi meenutades leiduks vähem inimesi, kes räägiks Stalini juhtimise tõhususest.

23. veebruaril 1944 küüditati 91 250 ingušši «kodumaa reetmise» eest Kesk-Aasiasse, kus neist hukkus külma ja nälja tõttu ligi pool. Ingušimaal on Stalini mälestuse jäädvustamine ükskõik mil viisil keelatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles