Saksa teadlased katsetasid inimeste peal kütuseaure (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuseaurud.
Kütuseaurud. Foto: Fred de Noyelle / GODONG/picture-alliance / Scanpix

Saksa autotootjate poolt rahastatud eksperimentides uuriti kütuseaurude mõju inimorganismile.

Saksa väljaannete Stuttgarter Zeitung ja Süddeutsche Zeitung andmetel korraldati 2012.-2015. aasta vahel eksperimente, millega katsetati kütuse põlemisel vallanduvate ühendite mõju inimorganismile.

Väidetavalt toimusid katsed autotootajate Volkswagen, Daimler ja BMW rahastatud uuringuorganisatsioonis Euroopa Transpordisektori Keskkonna ja Tervise Uuringurühm, mis on tänaseks tegevuse lõpetanud.

Eksperimendid keskendusid inimeste reaktsioonile süsinikdioksiidi sissehingamisele. Mitme tunni vältel erineva koguse gaasi hinganud katsealused vaadati seejärel üle Aachenis asuva ülikooli haiglas.

Volkswagen vastas süüdistustele tõdemusega, et tol ajal valitud teaduslikud meetodid olid valed. Daimler teatas aga, et on šokeeritud kui laialdaselt ja mil viisil neid uuringuid korraldati.

«Mõistame katsed tugevalt hukka,» teatas firma, lisades, et uuringuorganisatsiooni valitud meetodid käivad vastu Daimleri väärtustele ja eetilistele põhimõtetele.

Hiljuti jõudsid avalikkuse ette sarnased katsed primaatidega, keda sunniti hingama mürgiseid gaase.

Daimler teatas, et on alustanud inimeste ja primaatidega korraldatud katsete osas uurimust.

Saksa keskkonnaminister Barbara Hendricks teatas täna, et on uudistest šokeeritud.

«Seni teadaolevad andmed on tülgastavad,» märkis Hendricks, lisades, et autotootjad ja teadlaste kogukond peavad oma rolli eksperimentides selgitama. «Fakt, et terve tööstusharu üritas kahtlasi meetodeid kasutades teaduslikest faktidest kõrvale põigelda, teeb selle veel jultunumaks.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles