Kreml: Navalnõi ei kujuta poliitilise Olümpose juhile mingit ohtu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi meeleavaldajate seas.
Aleksei Navalnõi meeleavaldajate seas. Foto: Evgeny Feldman/AP/Scanpix

Kreml teatas, et ei pea opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõid ohuks ja nimetas president Vladimir Putinit poliitilise Olümpose juhiks.

Navalnõi organiseeris nädalavahetusel üle Venemaa proteste, kus tuhanded inimesed avaldasid meelt märtsikuiste presidendivalimiste vastu, millega Putini 18 aastat kestnud võim pikeneb tõenäoliselt veel kuue aasta võrra. Moskvas avaldas meelt umbes 4000 inimest. Üle riigi peeti kinni umbes 250 inimest, teiste seas sattus vahi alla ka Navalnõi, kes hiljem vabastati.

«Vladimir Putini populaarsus ulatub kaugele üle Venemaa piiride,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Ma ei usu, et keegi kahtleks, et Putin on avaliku arvamuse absoluutne liider, poliitilise Olümpose absoluutne juht ning ei ole tõenäoline, et keegi saaks temaga praegu tõsiselt võistelda. Putin on korduvalt kinnitanud oma vaieldamatut liidrirolli ning teeb seda endiselt.»

Vastates küsimusele, kas Kreml peab Navalnõid poliitiliseks ohuks, ütles pressisekretär lakooniliselt «Ei».

Navalnõi ei saa presidendivalimistel kandideerida, sest valimisvõimud on selle kehtiva kriminaalkaristuse tõttu ära keelanud. Navalnõi kannab tingimisi karistust.

Navalnõi mõisteti kelmuses süüdi 2013. aastal Kirovi oblasti kuberneri nõunikuna 253 000 euro omastamise eest riiklikult metsandusfirmalt Kirovles ja talle määrati viieaastase tingimisi vanglakaristus. Euroopa Inimõiguste Kohus tühistas otsuse 2016. aastal ning Venemaa ülemkohus andis korralduse alustada kohtuprotsess uuesti. Uuel protsessil määrati talle identne karistus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles