Soul: Pyongyang tühistas Koreade ühisetteaste Kumgangi mäel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Koreasse põgenenud põhjakorealased Pyongyangi vastu meelt avaldamas.
Lõuna-Koreasse põgenenud põhjakorealased Pyongyangi vastu meelt avaldamas. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea tühistas enne lähenevat taliolümpiat toimuma pidanud ühise kultuurialase etteaste lõunakorealastest artistidega, teatas Soul.

Etteaste pidi toimuma pühapäeval Põhja-Koreas Kumgangi mäel.

Souli ühinemisministeeriumi sõnul teatas Põhja-Korea neile, et etteaste tühistati Pyongyangi rahulolematuse tõttu riigi kriitilise kajastamise pärast Lõuna-Korea meedias.

Põhja-Korea väitel kütab lõunanaabri meedia üles avalikku arvamust, mis solvab Põhja Pyeongchangi olümpia nimel tehtud siiraid jõupingutusi, jätmata sellega Põhjale muud valikut, kui kokkulepitud üritus tühistada.

«Lõuna-Korea konservatiivid teevad verd täis valgunud silmadega meeleheitlikut katset häirida kahe riigi paranenud suhteid,» vahendas Pyongyangi ametlik uudisteagentuur KCNA paar tundi varem.

Lõuna-Koreas Pyeongchangis peetakse 9.-25. veebruarini taliolümpiamängud, kus osalevad ka Põhja-Korea sportlased. Muuhulgas otsustasid Soul ja Pyongyang moodustada esmakordselt pärast 1991. aastat olümpiamängudeks ühise hokinaiskonna.

Pyongyangi delegatsiooni kuuluvad 22 sportlast, 24 treenerit ja ametnikku ning 21 meedia esindajat.

Talimängude lähenemine on toonud Korea poolsaarel kaasa pingete märkimisväärse leevenemise, kuid kahe riigi leppimisest on asi endiselt kaugel. Lõuna-Korea meedia süüdistab valitsust liigsetes järeleandmistes põhjanaabrile, et saavutada selle sportlaste osalemine mängudel, ning heidab valitsusele ette mõnede Lõuna-Korea hokinaiste ja kiiruisutajate mängudelt kõrvalejätmist, et teha ruumi Põhja-Korea sportlastele.

Soul avaldas ühisetteaste ärajäämise pärast kahetsust ja rõhutas, et kaks Koread peaksid vastastikuse usalduse ja mõistmise vaimus saavutatud kokkulepped ellu viima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles