Soomes hääletati ka Hitleri poolt (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler kõnet pidamas.
Adolf Hitler kõnet pidamas. Foto: dpa/picture alliance/Scanpix

Soome presidendivalimistel võis täheldada uut nähtust, kus uusnatsid käisid hääletuskabiinides kirjutamas valimissedelitele natsi-Saksamaa juhti Adolf Hitlerit toetavaid numbreid või siis kinnitamas nendele teda kujutavaid kleepse, vahendas kohalik meedia.

Kümnetele sedelitele oli kirjutatud number 88, mida peetakse üldiselt Hitleri sümboliks. Sümboli aluseks on asjaolu, et h-täht on ladina tähestikus kaheksas, ning seega viitab number 88 «Heil Hitler» tervitusele, ütles Uusimaa valimisringkonna komisjoni esimes Matti Hilli.

Nagu kõik teisedki reeglitevastaselt täidetud hääletussedelid, tunnistati ka 88ga paberid häältelugemisel kehtetuks.

Riigi suurimas valimisringkonnas Uusimaal leiti 88ga hääletussedeleid umbes 40-50.

Riigi suurimas valimisringkonnas Uusimaal leiti 88ga hääletussedeleid umbes 40-50.

«Seda on küllalt palju, arvestades, et Piilupart Donaldi toetajaid oli kaks või kolm ja (Urho) Kekkoneni poolt hääletanuid kuus või seitse,» ütles Hilli STT-le.

Hitlerit kujutavate kleepsudega sedeleid leidus Hilli sõnul häältelugemisel pool tosinat.

Kõiki Uusimaal antud hääli arvestades oli uusnatside häälte arv siiski väike. Ringkonnas hääletas ühtekokku ligi 530 000 inimest, kehtetuks tunnistati 1525 sedelit.

Hilli sõnul on Hitleri-teemalised ja muud rassistlikud hääletuslahendused siiski uus nähtus.

«Varem piisas kõlvatute piltide joonistamisest ja ropust sõimust, aga nüüd jääb sellest ilmselt väheks.»

Uusimaa valimisringkond ei olnud ainus, kus leiti mitmeid 88ga valimissedeleid. Sarnast nähtust võis täheldada ka ka Oulu ja Lapi valimisringkonnas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles