Vene geiabielupaar põgenes tapmisähvarduste tõttu riigist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Stotsko ja Jevgeni Voitsehhovski pidid tapmisähvarduste tõttu Venemaalt lahkuma.
Pavel Stotsko ja Jevgeni Voitsehhovski pidid tapmisähvarduste tõttu Venemaalt lahkuma. Foto: facebook.com

Vene võimud tunnistasid möödunud nädalal vene geipaari Taanis sõlmitud abielu, peale uudise jõudmist meediasse on aga Pavel Stotsko ja Jevgeni Voitsehhovski saanud korduvaid tapmisähvardusi ning Moskva politsei korraldas nende korterisse haarangu, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Kuigi kahe meessoost inimese paaripanemine on Venemaal seadusega keelatud, ei ole Vene perekonnaseaduses piirangut välismaal sõlmitud samasooliste abielude tuunustamise kohta.

Stotsko ja Voitsehhovski abiellusid kuu algul Kopenhaagenis, kus geiabielu on seaduslikult lubatud. Peale seda tagasi Venemaale jõudes läksid nad Moskva perekonnaseisuametisse, kus said kinnituse, et nende välismaal sõlmitud abielu on kehtiv ka Venemaal.

Vene siseministeeerium teatas aga peale vahehuhtumi avalikuks tulemist, et meeste passid tuleb kehtetuks tunnistada, määrata neile passi rikkumise eest rahatrahv ja nende passi templi 'abielus' löönud perekonnaseisuameti töötaja lahti lasta.

Arstist Stotsko kirjutas sotsiaalmeedias, et on saanud peale seda korduvaid tapmisähvardusi, kus inimesed on lubanud tal pea otsast rebida. Samuti on tehtud anonüümseid telefonikõnesid tema emale, keda on ähvardatud vallandada, kui ta ei veena oma poega Voitsehhovskiga abielu sõlmimist tühistama.

Eile tegi paari elukohta haarangu ka Moskva politsei, kes muuseas tahtis maha murda nende korteri ukse, vahendas poliitiliselt motiveeritud kinnipidamisi jälgiv vabaühendus OVD-Info.

Vene LGBT ühing märkis, et paariks tunniks lülitati nende korteris välja ka interneti- ja elektriühendus, samuti ei lastud sinna ligi neile toetust avaldama tulnud sõpru ja tuttavaid.

Ühingu sõnul oli politsei geipaarile öelnud, et nemad neid homofoobsete inimeste rünnakute eest kaitsma ei hakka.

Inimõigusaktivist Igor Kotšetov, kes aitas paaril Venemaalt põgeneda, teavitas eile Vene sõltumatule meediat, et Stotsko ja Voitsehhovski loovutasid juristi soovitusel oma sisepassid politseile, said asenduspassid ja sõitsid Venemaalt ära. «Nende elud olid ohus,» sõnas ta.

Raadio Vaba Euroopal puudub info, mis riiki nad Venemaalt suundusid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles