Itaalia õhuväelased on valmis Vene lennuki saatmiseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia pilootide riietumisruum Ämaril.
Itaalia pilootide riietumisruum Ämaril. Foto: Liis Treimann

Kui Postimees möödunud reedel Ämaril Itaalia õhuväelasi küsitlemas käis, olid nood pisut elevil: päev varem oli NATO andnud häire Taani hävitajatele, kes alustasid Balti õhuturvet koos itaallastega 1. jaanuaril.

Leedus Zokniais baseeruvad taanlased oli läkitatud saatma Vene hävitus-pommituslennukit. Kaliningradi suundunud idanaabri Su-34 polnud esitanud lennuplaani, lendas väljalülitatud transponderitega ega pidanud lennujuhtidega ühendust, sestap ei jäänud NATO-l muud üle kui minna vaatama, kellega tegu, ja tagada, et reegleid eirav idanaabri esindaja suundub sinna, kuhu ta kuulub.

Ämaril teeniva Itaalia kontingendi ülem kolonel Eros Zaniboni ei varjanud, et liitlasriikide õhuväelastele on selline kogemus põnev. «Me veel ootame oma esimest võimalust,» sõnas ta. «Eile (möödunud neljapäeval – toim) oli esimene kord taanlastel. Loodetavasti on järgmine kord meil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles