ÜRO: Süürias on talvel lahingute tõttu ümber asunud 27 000 inimest (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peaassamblee.
ÜRO peaassamblee. Foto: AFP / Scanpix

Süüria loodeprovintsides on alates detsembri keskpaigast režiimivägede ja mässuliste sõjategevuse tõttu kodudest põgenenud 270 000 süürlast, teatas ÜRO abiametnik teisipäeval.

Ümberasunutele rajatud laagrid on ülekoormatud, sundides paljusid otsima peavarju Idlibi provintsis 160 isetekkinud asunduses, ütles ÜRO humanitaarasjade abipeasekretär Ursula Müller ÜRO Julgeolekunõukogule.

"Nende külmade ja niiskete talvekuude jooksul ei ole paljudel perekondadel muud kui improviseeritud telgid, mida nad teistega jagavad," ütles ta.

Süüria valitsusväed alustasid 2017. aasta lõpus Venemaa toetusel Idlibis pühasõdalaste ja nende liitlaste vastu pealetungi. Idlib on viimane Süüria provints, mis on endiselt Damaskuse kontrolli alt väljas.

Mülleri sõnul on õhurünnakud ja sõjategevus Idlibi provintsi lõunaosas ja Hama provintsi põhjaosas toonud alates 15. detsembrist kaasa 270 000 inimese ümberasumise.

Ta lisas, et Idlibis rünnati viimase kuu jooksul ühtekokku 16 haiglat ja kliinikut.

Idlibist põhjas asuvas Afrini piirkonnas on kodus maha jätnud 15 000 inimest ning veel 1000 on põgenenud naaberprovintsi Alepposse, lausus ÜRO abipeasekretär.

Türgi alustas 20. jaanuaril Afrinile pealetungi, et tõrjuda sealt välja kurdi rahvakaitseüksused (YPG), keda Ankara peab terrorirühmituseks.

Müller ütles julgeolekunõukogule, et Süüria valitsus ei ole lubanud jaanuaris ümberpiiratud aladele ühtegi abikonvoid. Detsembris jõudis raskesti ligipääsetavatele aladele vaid kaks abikonvoid, lisas ta.

Ligipääsu takistatakse ka teistele Süüria osadele, riigi kirdeosas nõuavad kohalikud võimud abioperatsioonides muudatusi, lausus abipeasekretär.

Süürias vajab humanitaarabi 13,1 miljonit inimest, kellest 6,1 miljonit on riigisisesed ümberasujad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles