De Mistura: Süüria põhiseaduskomisjoni hakkab kuuluma ka opositsioon (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Süüria eriesindaja Staffan De Mistura teisipäeval Sotšis.
ÜRO Süüria eriesindaja Staffan De Mistura teisipäeval Sotšis. Foto: TASS/Scanpix

Süüria

 ÜRO Süüria erisaadik Staffan De Mistura ütles teisipäeval, et Sotši riikliku dialoogi kongressil moodustatud põhiseaduskomisjoni hakkavad kuuluma ka kongressilt eemale jäänud Süüria peamise opositsiooniühenduse delegaadid.

"Me liigume teooria juurest praktikasse," ütles De Mistura telefonitsi Venemaalt Sotšist ÜRO peakorteris viibivatele ajakirjanikele, lisades, et ÜRO hakkab juhtima põhiseaduskomisjoni moodustamise jõupingutusi.

Eriesindaja rõõmustas Süüria valitsuse ja opositsiooni osalemise üle arutelus uue põhiseaduse üle. "Me pole kunagi saanud valitsust ja opositsiooni osalema arutelus uue põhiseaduse üle, sest neil puudus üksmeel. Nüüd oleme selleni jõudnud," lausus ta.

De Mistura valib komisjoni umbes 45-50 delegaati valitsuse, opositsiooni ja sõltumatute ühenduste ridadest.

Erisaadik jäi ettevaatlikuks, vastates küsimusele, kas komisjoni moodustamist saadab edu ja sel õnnestub saavutada oma eesmärk ehk koostada riigile uus põhiseadus. "Saatan on detailides. See kujuneb vaevaliseks," ütles ta.

De Mistura sõnul võib põhiseaduskomisjoni töö osutuda tulemuslikuks, sest Süüria valitsuse ja opositsiooni üle mõjuvõimu omavad riigid nõuavad mõlemalt kaasalöömist.

Ta lubas protsessiga kiiresti algust teha, sest "Süüria ei saa oodata".

"Kõik süürlased püüdlevad turvalise, rahuliku ja neutraalse keskkonna poole, milles saaks toimuda põhiseaduse koostamine. Kõik süürlased vajavad püsivat relvarahu, täielikku humanitaarabi ligipääsu ja kinnipeetavate, röövitute ja kadunud inimeste vabastamist," lausus erisaadik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles