Schumer: mustas nimekirjas Narõškini külaskäik on kahtlust äratav

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senati demokraatide liider Chuck Schumer teisipäeval Kapitooliumi künkal ajakirjanikega suhtlemas.
USA senati demokraatide liider Chuck Schumer teisipäeval Kapitooliumi künkal ajakirjanikega suhtlemas. Foto: Reuters/ScanPix

USA-Vene

USA senati demokraatide liider Chuck Schumer kritiseeris teisipäeval valitsuse otsust lubada eelmisel nädalal läbirääkimisteks riiki Vene välisluureteenistuse (SVR) direktor Sergei Narõškin, kellele Washington on kehtestanud Ukraina-vastase agressiooni tõttu sanktsioonid, nimetades külaskäiku kahtlust äratavaks.

Anatoli Antonov, Vene suursaadik Washingtonis, ütles teisipäeval Vene televisioonile, et Narõškin kohtus USA ametivendadega kõnelusteks terrorismivastase võitluse üle. "Loomulikult ei hakka teid eksitama, Narõškin käis siin. Oli siin," ütles Antonov teleusutluses.

"Olime ühenduses 2014. aastast, mil korraldasime Sotši olümpiamänge. Me loomulikult mõtleme ühisele tööle ka tänavu, mil toimuvad jalgpallimaailmameistrivõistlused. Töö käib. See ei ole lihtsalt väljastpoolt vaatajale väga näha ja see on ka hea," sõnas suursaadik.

Visiit toimus vähem kui nädal enne seda, kui USA president Donald Trump otsustas hoiduda sanktsioonide kehtestamisest Vene poliitikute ja oligarhide suhtes, nagu nõuab augustis kongressis ülekaaluka häälteenamusega vastu võetud seadus.

Schumeri sõnul on Narõškini visiidi ajastus kahtlust äratav. "See on tõsine rahvusliku julgeoleku küsimus. Venemaa häkkis meie valimistesse. Me kehtestasime nende välisluureteenistuse juhile sanktsioonid ja seejärel esitab Trumpi valitsus talle kutse marssida läbi meie esiukse," lausus demokraat.

Tema sõnul on Trump sellega hüljanud oma ametikohused ja näib "olevat rohkem süvenenud õigusriigi õõnestamisse selles riigis kui Putinile vastu hakkamisse".

Schumer tahab teada, kas SVR-i direktori kohtumisel USA luurejuhtidega arutati sanktsioone, kas Narõškin kohtus ka Valge Maja või USA rahvusliku julgeoleku ametnikega ja kas teda saatis visiidil teisigi sanktsioonidega karistatud Vene ametnikke.

USA Luure Keskagentuur (CIA) teatas avalduses, et kuigi ametkond ei aruta Ühendriikide luurejuhtide päevakavasid, võib avalikkus kindel olla, et "igasugune läbikäimine välismaiste luureteenistustega viidi läbi kooskõlas USA seadustega ja asjassepuutuvate ministeeriumite ja agentuuridega konsulteerides".

Uudisteagentuuri Reuters andmeil kohtus Narõškin Ühendriikide luurekoordinaatori (DNI) Dan Coatsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles