Vangi mõistetud Lula da Silva on endiselt Brasiilia presidendivalimiste soosik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva kõnelemas kohtumisel Töölispartei liikmetega São Paulos.
Endine Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva kõnelemas kohtumisel Töölispartei liikmetega São Paulos. Foto: STRINGER/REUTERS

Brasiilia endine president Luiz Inácio Lula da Silva hoiab presidendivalimiste populaarsusküsitlustes jätkuvalt selget esikohta, hoolimata süüdimõistmisest korruptisoonis.

Eelmisel nädalal jättis appellatsioonikohus jõusse Lula da Silva süüdimõistmise rahapesus ja korruptsioonis ning määras talle 12-aastase vanglakaristuse. Otsus tähendab, et tõenäoliselt ei saa Brasiilia Töölispartei asutaja kandideerida oktoobris toimuvatel presidendivalimistel.

Samas on just tema toetus võimalikest kandidaatidest kõrgeim, selgus küsitlusfirma Datafolha uuringust, mis oli esimene, mis on tehtud pärast appellatsioonikohtu otsust.

Ajalehes Folha de S. Paulo avaldatud küsitluse kohaselt saaks Lula da Silva presidendivalimiste esimeses voorus 34–37 protsendi valijate toetuse, mida on selgelt enam, kui parempoolsel kandidaadil Jair Bolsonarol, keda toetab 16–18 protsenti küsitletutest.

Nende järel on tihedas rebimises kolmandale kohale keskkonnakaitsja Marina Silva, vasakpoolne Ciro Gomes ja paremtsentristliku partei PSDB kandidaat, São Paulo kuberner Geraldo Alckmin.

Kui Lula da Silval peaks vastu ootusi lubatama kandideerida, võidaks ta presidendivalimiste teises voorus 28. oktoobril vaevata Bolsonarot – Datafolha küsitluse kohaselt oleks meeste omavahelises duellis Lula da Silva poolt 49 protsenti küsitletutest ja Bolsonarot toetaks 32 protsenti.

Kui Lula da Silva peaks aga valimistelt kõrvale jääma, kaotaks Bolsonaro teises voorus Silvale.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles