Austraalia valitsus müüs salastatud dokumentidega sahtleid kasutatud mööbli pähe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumendisahtel.
Dokumendisahtel. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance / moodboard/Scanpix

Austraalia valitsus alustas pakilist juurdlust juhtumi osas, kus kasutatud mööbli pähe müüdi salajasi dokumente hoiustanud lukustatud sahtlid.

Austraalia pealinna Canberra mööblipoest leitud tuhanded dokumendid sisaldavad väidetavalt viie Austraalia valitsuse kohta käivat salajast informatsiooni.

Riigi peaministrikabineti ametnik Martin Parkinson sõnas, et kahe sahtli müügi osas alagatati juurdlus.

«Tulenevalt sellest, et juurdlus on pooleliolev, ei ole ministeeriumil asjakohane hetkel edasisi kommentaare anda,» lausus Parkinson.

Dokumentide veider teekond ja nende avastamine jõudis avalikkuse ette täna hommikul uudistekanali ABC vahendusel.

Muuhulgas paljastavad dokumendid, et toonane Austraalia migratsiooniminister Scott Morrison nõudis 2013. aastal rühma asüülitahtjate osas topeltkontrolli, et takistada neil Austraalias alalist kaitset saamast.

Peaminister John Howardi valitsus arutas aga väidetavalt 2007. aastal kodanike vahi all vaikimise õiguse eemaldamist.

Kõik peaministrikabineti arutelud on salajased ning selle otsused peaksid jääma salastatuks vähemalt 20 aastaks.

Endine peaminister Tony Abbot, kelle kohta dokumentides samuti piinlikku informatsiooni sisaldus, teatas, et keegi tuleks sellise eksimuse eest vastutusele võtta.

«Kui tahta välja visata sahtel, mis sisaldas hunnikuga tundlikku ja salajast informatsiooni, tasuks veenduda, et see on enne hoonest lahkumist tühjaks tehtud,» märkis Abbot.

ABC andmetel olid kaks sahtlit müügis ühes Canberra taaskasutatud mööbli poes. Mõlemad olid lukustatud ja nende avamiseks ei olnud võtmekomplekti kaasa antud.

Ostja kasutas lukkude avamiseks akutrelli. ABC ei avalikustanud sahtlite ostja isikut ega seda, kuidas need uudistekanali valdusesse sattusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles