Trumpi aastaaruanne: seekord tule ja tõrvata, pigem riigimehelikult

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump andis teisipäeva õhtul Kongressis ülevaate olukorrast riigis.
President Donald Trump andis teisipäeva õhtul Kongressis ülevaate olukorrast riigis. Foto: Win McNamee / REUTERS / Scanpix

President Donald Trumpi esimene olukorrast-riigis-kõne Kongressi kodade ühisistungil ei meenutanud millegi poolest säutsurünnakut, mida ta Pennsylvania avenüü teises otsas, Valges Majas sageli korraldab. Tulihingelised toetajad, kes lootsid näha otseütlemist eelistavat tõelist Trumpi, pidid pettuma, sest Valge Maja valis seekord lepikuma või, nagu osa analüütikuid märgib, presidentlikuma tooni.

USAs on jaanuari viimase teisipäeva õhtu tavapäraselt suure poliitilise teatri õhtu. Kõik pilgud on Washingtonil, kus president sõidab Valgest Majast Kongressi, et pidada aasta olulisim kõne – «Olukorrast riigist». Esinemine annab riigipeale võimaluse tööaasta kokku võtta ja visandada plaane tulevikuks.

Traditsiooniliselt oodatakse kohe kõne alguses hinnangut riigi seisule. Seda nõuab põhiseadus, mis paneb riigipeale kohustuse informeerida Kongressi sellest, kui hästi Ühendriigid koos püsivad. Trump, nagu enamik ta eelkäijaid, deklareeris, et riigi seis on tugev – ehkki raske on mitte näha, et poliitilised lõhed on tema valitsemisaasta jooksul süvenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles