Puigdemont eitab võitlusest loobumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

​Kataloonia endine president Carles Puigdemont eitas kolmepäeval otsust võitlusest loobuda, millele viitas avalikkuse ette jõudnud tekstisõnum, kus ta tunnistab Hispaania valitsuse võitu lahingus Kataloonia pärast.

Puigdemont ütles kolmapäeval Twitteris, et temagi on inimene ja ka tema kahtleb mõnikord. Ta lisas aga, et on president ning ei kavatse peitu pugeda ega tagasi astuda.

«Me jätkame,» lubas ta.

Üks Hispaania telekanal näitas teisipäeval Puidgemonti sõnumit, mille too oli saatnud eraviisiliselt Kataloonia seadusandjale Toni Cominile. Selles ütleb ta, et lahing on läbi ja liitlased on ta ohvriks toonud. Puigdemont süüdistab juhtunus Hispaania keskvalitsuse edukalt elluviidud plaani.

Kataloonia regionaalparlament lükkas teisipäeval määramata ajaks edasi istungi, millel saadikud pidid arutama Puigdemonti tagasivalimist. Kataloonia regionaalparlamendi spiiker Roger Torrent on esitanud presidendikandidaadiks ainult Puigdemonti.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy hoiatas teisipäeval Torrentit õiguslike tagajärgede eest, kui parlamendis toimub istung Puigdemonti uuesti ametisse valimiseks.

Hispaania konstitutsioonikohus otsustas, et Belgias eksiilis olevat Puigdemonti saab Kataloonia presidendiks valida vaid juhul, kui ta isiklikult viibib regionaalparlamendis selleks ette nähtud hääletusel.

Mõttekoda Economist Intelligence Unit (EIU) hoiatas kolmapäeval, et võib langetada Hispaania demokraatia taseme oma reitingutabelis «täielikult demokraatialt» «vigasele», tuues põhjuseks Madridi sammud Kataloonia kriisi ajal.

Hispaania punktisumma on veel üle 8,01, mis on «täieliku demokraatia» reitingu alampiiriks. Indeksi toimetaja Joan Hoey sõnul võivad Hispaania punktid sõltuvalt Madridi sammudest sel aastal veel langeda.

Samuti alandati Hispaania reitingut seoses Madridi poolt Kataloonia juhtivatele separatistidest poliitikutele esitatud mässusüüdistustega.

Demokraatiaindeksis on esimesel kohal Norra ja viimasel Põhja-Korea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles