Poola senatis kiideti heaks niinimetatud holokaustieelnõu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Auschwitzi koonduslaagris.
Lapsed Auschwitzi koonduslaagris. Foto: SUB/AP/Scanpix

Poola senatis kiideti neljapäeval heaks holokausti ja natsi koonduslaagrite määratlust puudutav seaduseelnõu, mis on põhjustanud diplomaatilise tüli Iisraeliga, teatasid võimuesindajad.

Parlamendi ülemkojas sai eelnõu 57 poolt- ja 23 vastuhäält. Alamkoda andis eelnõule heakskiidu eelmisel reedel ja see liigub nüüd edasi president Andrzej Duda lauale, kes selle kõige tõenäolisemalt ka allkirjastab. Duda on avaldanud imestust Iisraeli reaktsiooni pärast.

«Me ei saa mingil juhul taganeda. Meil on õigus kaitsta ajaloolist tõde,» ütles president.

Eelnõu lubab määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse Poola või välisriigi kodanikule, kes nimetab Natsi-Saksamaa surmalaagreid Poola surmalaagriteks.

Sama karistus ähvardab ka isikut, kes omistab «Poola riigile või rahvale süü või kaassüü kuritegude eest, mille pani toime Saksa Kolmas Reich, või muude inimsuse-, rahuvastaste ja sõjakuritegude eest».

Iisrael on eelnõu vastu, sest näeb selles katset eitada Poola seotust Natsi-Saksamaa juutide hävitamisega ja kardab, et holokaustist eluga pääsenud inimesed antakse kohtu alla, kui nende ütlused peaksid käsitlema poolakate seotust sõjaroimadega.

Poola võimud keelasid eile ära rahvuslaste protestimeeleavalduse Iisraeli saatkonna ees seoses diplomaatilise tüliga.

Eelnõu toetavad poola rahvuslased kavandasid eilseks õhtuks meeleavalduse, kuid Varssavi piirkonna kuberner Zdzisław Sipiera keelas selle julgeolekukaalutlustel ja riigi huvide kaitse eesmärgil ära.

«Meil on põhjust arvata, et see oleks väga suur meeleavaldus mitme rühmitusega, mis kahjustaks Poola riiklikke huve,» ütles ta 31. jaanuarist 5. veebruarini kestvat liikumiskeeldu põhjendades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles