Briti parlament lahkub ajutiselt ajaloolisest Westminsteri parlamendihoonest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveerimistööd Westminsteris.
Renoveerimistööd Westminsteris. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Briti parlamendisaadikud kiitsid eile häältega 234-185 heaks lahkumise ikoonilisest Westminsteri parlamendihoonest. Hooned vabastatakse selleks, et oleks võimalik läbi viia ulatuslikud renoveerimistööd.

Väljaande Guardian sõnul on poliitikud veendunud, et hoone on tuleohtlik ning seda ohustavad ka üleujutused. Heakskiit anti renoveerimistöödele, mis lähevad maksma vähemalt 3,5 miljardit naela (4 miljardit eurot). Tööd algavad 2025. aastal ja kestavad hinnanguliselt kuus aastat.

Parlamendi alamkoda kolib tõenäoliselt ajutiselt samuti Londoni kesklinnas asuvasse Whitehalli, mis on koduks suurele osale riigiametitest. Ülemkoda kolib lähedalasuvasse konverentsikeskusesse.

Andrea Leadsom.
Andrea Leadsom. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Konservatiiv Andrea Leadsom alustas eilset istungit sõnadega: «See debatt pidanuks aset leidma 40 aastat tagasi.» Tema sõnul vajab kompleks kiiremas korras renoveerimist, samuti nimetas naine 60 olukorda viimase kümne aasta jooksul, mis võinuks põhjustada suure tulekahju. Mõned osad kompleksist ehitati juba aastal 1099.

Konservatiivist parlamendisaadiku Damian Greeni sõnul pole parlamendihoone surmalõksuks nimetamise puhul tegu liialdusega. «Me peame olema õnnelikud, et keegi veel surma pole saanud,» sõnas Green parlamendihoone kohta, mida külastab aastas umbes miljon inimest.

Damian Green.
Damian Green. Foto: Ben Cawthra/Sipa USA/Scanpix

Eelmise aasta märtsis parlamendikomitee poolt esitatud raportis nimetati suuremate ohtudena tulekahjusid, üleujutusi ja rikkeid elektrisüsteemis. Komitee sõnul kasvab suure õnnetuse oht iga kuuga suuremaks.

Independenti andmetel pole mõnda osa torustikust ja elektrikaablitest uuendatud alates 1870. aastast ning ohtu kujutab ka asbest. Briti meedia teatel valvavad tuletõrjujad öösiti kompleksi ja otsivad potentsiaalseid ohukoldeid.

Kuigi hääletati kolimise poolt, ei toetanud seda sugugi mitte kõik saadikud. Näiteks konservatiivist Edward Leighi sõnul pole mitu miljardit naela maksma minevate renoveerimistööde teostamine praeguses olukorras õigustatud, sest valijad riik ja valijad on sunnitud elama kokkuhoidlikult.

Samuti ennustas Leigh, et renoveerimine läheb maksma plaanitust kaks korda rohkem ning võtab aega kaks korda kauem. Tema soovis, et parlament jääks tööde ajaks siiski Westminsterisse.

Veel pakuti välja variant, mille kohaselt oleks ülemkoda ja alamkoda kordamööda oma osa kompleksist vabastanud. See lükati samuti tagasi.

Parlamendihoone koos Big Beniga on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Kuulsa Big Beni renoveerimisega alustati eelmisel aastal.

Westminsteri parlamendihoone Londonis.
Westminsteri parlamendihoone Londonis. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Ka Westminsteri palee nime all tuntud hoonetekompleks ehitati algselt kuninglikuks residentsiks, aga 13. sajandil sai see koduks Inglismaa parlamendile ja hiljem Suurbritannia parlamendile. Suuremad ehitustööd viidi viimati läbi 18. ja 19. sajanditel.

Viimati vabastati parlamendi alam- ja ülemkoda samaaegselt Teise maailmasõja päevil, mil kompleks sai 14 pommitabamust. 1941. aastal hävis tulekahjus täielikult parlamendi alamkoja istungitesaal. Ülemkoda sai pommitabamuse, aga pomm kukkus läbi põranda ja ei plahvatanud.

Õhutõrjekahur Teise maailmasõja ajal parlamendihoone ees.
Õhutõrjekahur Teise maailmasõja ajal parlamendihoone ees. Foto: TopFoto.co.uk/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles