Keskrindel muutuseta

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Zeman
Miloš Zeman Foto: Petr David Josek / AP / Scanpix

Tšehhi langetas möödunud nädalal põhimõttelise otsuse, eelistades riigi eesotsas jätkamas näha otsekoheste väljaütlemistega rahvameest Miloš Zemanit (73), mitte tagasihoidlike ja kaalutletud maneeridega endist Teaduste Akadeemia presidenti Jiří Drahošit.

Zemani võimule saamine tähendab võitu nii Moskvale kui ka Ida-Euroopa eliidivastastele jõududele, nende seas Ungari peaministrile Viktor Orbánile ja Poola valitsusparteile Õigus ja Õiglus (PiS), keda ärritavad nii Euroopa Liit kui ka pagulased.

Kuigi Zemani edu Drahoši ees oli napp, tähendab see, et riigipeast ei saa ka tasakaalustavat jõudu peaminister Andrej Babišile, populistliku ANO miljardärist liidrile. Korraks tekkinud võimalus, et Drahoši Euroopa-meelsus hakkab Visegrádi riikide ühist Brüsseli-vastast löögirusikat ohustama, on nüüdseks möödas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles