Galerii: Soome president Sauli Niinistö andis parlamendis ametivande

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president Sauli Niinistö alustas täna parlamendis ametivande andmise järel teist kuueaastast ametiaega.

Niinistö rõhutas eduskunnas peetud kõnes vajadust tugevdada ÜRO ja Euroopa Liidu positsiooni. Tema sõnul peaks EL olema ka julgeolekuühendus, mis räägib ühel häälel ja suudab end kuuldavaks teha.

«Soome on selleski töös tegija, mitte vaatleja,» ütles president.

Niinistö märkis, et rahvusvaheliste organisatsioonide kõrval on vaja ka otsekontaktide teed, milles on lääne ja ida dialoog vältimatu. Lääs ei tähenda mitte ainult USA-d ja NATO-t, vaid ka ELi ning ida Venemaa kõrval ka Hiinat, lisas ta.

«Olen jõudumööda püüdnud hoida Soomet nende laudade taga, kus mõjutatakse tulevikku. Ja tulevik tähendab ka inimkonna suuri väljakutseid nagu vaesus, kliimamuutus ja naiste positsioon.»

President tõdes, et kardetavasti ei muutu maailm lähemal ajal rahulikumaks, kuid see ei õigusta pingutustest loobumist.

«Kliimamuutuse tõkestamine on lähiaastate tähtsaim asi,» rõhutas ta.

Niinistö sõnul juhtub Soomes praegu palju head, aga see hea ei ulatu kõigini.

«President ei tohi langeda keskkonda, kus kohtab vaid võitjaid. Võitjatel ei ole ju presidenti vaja. President peab oskama seista inimeste kõrval ka hädas ja kaotuses,» kordas Niinistö samu sõbralt laenatud sõnu, millega ta oli pöördunud rahva poole ka kuue aasta eest esimest korda presidendiks saades.

Vaata videot Sauli Niinistö ametivande andmisest täna Soome parlamendihoones päevalehe Helsingin Sanomat kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles