Galerii: Hongkongis leiti ehitusplatsilt hiiglaslik pomm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hongkongi politsei suutis edukalt kahjutuks teha tõsiselt kannatada saanud Teise maailmasõja aegse pommi, mis leiti ühelt ehitusplatsilt. 

Kuna tegu oli tihedalt asustatud piirkonnaga, siis tuli evakueerida üle 4000 inimese ja pommi ümber keelutsoon tekitada. Eksperdid töötasid terve öö selle nimel, et 450 kilogrammi kaalunud lõhkekeha kahjutuks teha.

Tegu on juba teise pommiga, mis Hongkongis sel nädalal kahjutuks tehtud. Teisest maailmasõjast pärit lõhkemata pommide leidmine pole seal sugugi haruldane.

Lõhkekeha leiti ehitustööde käigus maa seest tihedalt asustatud Wan Chai piirkonnas. Politsei piiras ala ümber ja peatas operatsiooni ajaks praamiliikluse Victoria sadamas.

Pommi sütikumehhanism oli tõsiselt kannatada saanud ja see tegi selle kahjutuks tegemise erakordselt ohtlikuks. Olukorda ei lihtsustanud ka pommi asukoht, mille tõttu oli ligipääs sellele piiratud.

Kohaliku aja järgi tänase päeva esimesel tunnil lõikas pommigrupp pommi sisse augu ja põletas ära selle sees olnud plahvatusohtliku materjali. Pärast seda oli võimalik 450 kilogrammine kolakas kraana abil ehitusplatsilt kõrvaldada.

Kogu operatsioon võttis kokku aega terve ööpäeva. Ümbruskonnas asuvatesse hoonetesse lubati inimesed tagasi kohaliku aja järgi kell 11 täna hommikul, lõunaks olid ka teed uuesti avatud.

Sel nädalal leiti samalt ehitusplatsilt veel üks 450 kilogrammi kaalunud pomm. Mõlema pommi puhul on kinnitatud, et tegu oli USAs valmistatud AN-M65 lõhkekehadega.

Lõhkemata pommide ja granaatide leidmine pole Hongkongis haruldane. Linn oli aastatel 1941-1945 Jaapani poolt okupeeritud ning seda pommitasid liitlasväed. Seni on kõige raskem Hongkongist leitud pomm kaalunud 907 kilogrammi. See tehti kahjutuks 2014. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles